Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Miltä tuntuisi, jos joku aina arvailisi lauseittesi loput?

Valtteri Hellgren haluaa kiinnittää huomiota änkyttäjien kohteluun puhekulttuurissamme.

Valtteri Hellgren haluaa kiinnittää huomiota änkyttäjien kohteluun puhekulttuurissamme.

Olen 30-vuotias änkyttävä liiketalouden tradenomi. Erikoistuin opinnoissani markkinointiin ja yritysviestintään. Harrastan sulkapalloa ja lenkkeilyä ja teen vapaaehtoistyönä Suomen änkyttäjien yhdistyksen (SÄY) viestintää kuten jäsenlehteä.

Minusta on ärsyttävää, jos puheeni keskeytetään. Änkyttäjä saattaa eristäytyä, jos ei saa sanoa ajatustaan loppua.  Jotkut katsovat puheen keskeytyksen normaaliksi keskustelukulttuuriin kuuluvaksi tavaksi. Joku taas  väittää, että puhe ilman keskeytystä on monologi.

Yläasteaikana minua kiusattiin, koska paha blokki sotki kuulijan ajatuksen niin, että he eivät saaneet sanasta selvää. Niinpä he arvailivat sanaa ja kiusasivat siitä, että sana ei sopinut kontekstiin. Se tuntui ikävältä. Jos he olisivat kuunnelleet uudestaan sanotun lauseen, he olisivat kuulleet sen kunnollisena. Minua kiusattiin loput yläastevuodet muutamasta blokin sotkemasta lauseesta.

Nykyäänkin ihmiset arvailevat puhettani varsinkin blokin jälkeen. He eivät yleensä tunne minua kunnolla tai eivät tiedä kuinka kohdella änkyttäjää.  Koetan olla ärsyyntymättä, mutta en voi tuolle tunteelle mitään. Lauseeni lopun arvailu tuntuu blokkini hyväksikäytöltä.

Lauseen lopun arvailu ja keskeyttely tuntuu tavallistakin pahemmalta asiakaspalvelutilanteissa. Juuri asiakaspalvelijan – esimerkiksi myyjän – tulisi kestää kaikenlaisia puhetapoja. Esimiesten tulisi kouluttaa erilaisuuden sietämistä työtehtävissä.

 Anna änkyttäjälle aikaa

– kuuntele loppuun saakka, älä arvaile

– älä keskeytä

– katso puhujaa silmiin kuunnellessasi

– keskitä huomiosi puheen sisältöön

– änkyttäjällä puuroutuu puhe – ei ajatus!

 

Mitä änkytys on?

Änkytys on tahdosta riippumaton puheen häiriötila, josta kärsii noin yksi prosentti väestöstä. Miehillä se on 3–4 kertaa yleisempää kuin naisilla. Änkytys alkaa yleensä 2–5 vuoden iässä. Suurimmalta osalta lapsia oireet kuitenkin katoavat puheen kehittyessä.

Änkytykseen liittyy vahvoja tunteita ja pyrkimyksiä, kuten änkytyksen välttämistä, jännitystä sekä puhumisen pelkoa. Änkytys voi ulkopuolisesta tuntua helposti voitettavalta vaikeudelta, mutta aikuiselle änkyttäjälle se on raskas, elinikäinen taakka. Se vaikuttaa voimakkaasti änkyttäjän suullisen ilmaisun mahdollisuuksiin, ja voi estää esimerkiksi etenemisen työuralla.

Useimmille änkyttäjille on erittäin vaikeaa puhua puhelimessa, jossa suullisen kommunikaation edellytetään olevan kohtalaisen nopeaa, eikä nonverbaali viestintä näy. Änkytys voi myös voimakkaasti rajoittaa sosiaalista kanssakäymistä.

Vaikka änkytyksen olemusta ja syitä on tutkittu erittäin paljon, mitään yhtä ja yleistä syytä ei ole toistaiseksi löydetty.

Änkytystä hoidetaan puheterapialla. Jos hoito aloitetaan lapsella riittävän aikaisin, tulokset ovat hyviä ja änkytys voi poistua jopa pysyvästi. Kaikenikäiset änkyttäjät voivat oppia hallitsemaan puheensa sujuvuutta. Puheterapian ohella vertaistuki on yksi parhaista änkyttäjien tukimuodoista.

Suomen änkyttäjien yhdistys ry (SÄY) perustettiin vuonna 1969 edistämään änkyttäjien keskinäistä yhteydenpitoa, helpottamaan änkyttävien ihmisten elämää ja toimimaan heidän edunvalvojanaan. Tänä päivänä yhdistys haluaa myös tukea änkyttävien henkilöiden perhettä ja omaisia, sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia änkyttäjien kohtaamisessa. SÄY pyrkii edistämään änkyttäjien ja heidän omaistensa keskinäistä yhteydenpitoa ja vertaistukea, järjestämään änkytysterapiakursseja lapsille ja aikuisille sekä tiedottamaan aktiivisesti änkytykseen liittyvistä asioista. Tiedotustoiminnassa Kansainvälinen Änkytyspäivä 22.10. on SÄY:lle tärkeä tapahtuma.

 Änkytys vaikuttaa myös seuraelämään

Miehen on perinteisesti länsimaisessa kulttuurissa hurmattava nainen puheillaan.  Entä jos se onkin haastavaa änkytyksen takia?

Itse olen koettanut kiinnittää ulkomaalaisten naisten huomion, jotta voin puhua englantia. Englantia puhuessa tulee puhuttua hitaammin, koska se ei ole äidinkieleni. Tapaamilleni naisillekaan englanti ei ole ollut yleensä äidinkieli, vaan he ovat ulkomaalaisia opiskelijoita.

Baarissa ollessani mietin luonnollisesti naisten tapaamista. Tuntuu nololta, jos blokki iskee juuri silloin kun haluaisin tehdä johonkuhun vaikutuksen puheillani. Änkytys pahenee muutaman oluen jälkeen, joten haluaisin tavata heitä alkuillasta. Väkeä vain ei ole silloin vielä paljon liikkeellä.

Änkyttäjän on helpompi tutustua vastakkaiseen sukupuoleen lähinnä pikadeittailemalla ja sokkotreffeillä.

 

Valtteri Hellgren

1 kommentti artikkeliin “Miltä tuntuisi, jos joku aina arvailisi lauseittesi loput?”

  1. Saara kirjoitti:

    Hyvä artikkeli!Olen ollut tosi epävarma miten toimia erään opiskelukaverini kanssa joka änkyttää. Olen joskus sanonut jonkun sanan blokin sattuessa ihan kuin olisin tavallaan vaan toistanut mitä hän sanoi. Tuntuu itseasiassa että hän on ollut vain kiitollinen tästä, koska hänen ei ole tarvinnut änkyttää monien ihmisten edessä. Alussa annoin hänen puhua rauhassa loppuun ja näin kuinka hän vaivautui ja punastui blokin sattuessa…

    Ihan vain tiedoksi änkyttäville miehille: joidenkin naisten mielestä änkytys on tosi viehättävää! :)

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle