Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Testaa viestintätyylisi

Alla on kolme kuvitteellista tilannetta. Rengasta vastausehdotuksista se, joka kaikkein parhaiten kuvastaa toimintatapaasi: todennäköisesti, luultavimmin, aivan varmasti tai tuon tapaisesti arvatenkin toimisin tämän tyyppisessä tilanteessa. Ole rehellinen!

kiukku1. Työtoverisi, tuttavasi, naapurisi tai ystäväsi sanoo sinulle jotain, mistä huomaat pahoittavasi mielesi ja tunnet loukkaantuneesi.

a) En sano mitään, mutta tiedän kyllä kenelle yhteiselle tutulle kerron asiasta.
b) Varmistan, olenko ymmärtänyt oikein, kysymällä mitä hän tarkemmin ottaen tarkoitti sanomallaan. Kerron loukkaantuneeni.
c) Nieleskelen harmini ajatellen, että ehkä olen piikin ansainnut. Keksin nopeasti tekosyyn, jotta voin poistua.
d) Letkautan tai vihjailen jotain sopivaa takaisin.

2. Olet palaverissa, joka alkoi puoli tuntia myöhässä siksi, että yksi osallistuja oli unohtanut palaverin ja hänet hälytettiin paikalle. Aikaa kului odotteluun. Sinulle on erittäin tärkeätä päästä lähtemään kutsussa ilmoitettuna lopettamisajankohtana, koska olet luvannut viedä lapsesi elokuviin. Kokous näyttää venyvän ainakin myöhästymisajan verran ja sinun pitäisi poistua heti, jos aiot ehtiä sovittuun tapaamiseen.

a) En millään kehtaa poistua. Yritän vaivihkaa naputella tekstiviestiä, jossa harmitellen perun tapaamisen.
b) Huomaan ärtyväni ja supatan vierustoverin korvaan, mitä ajattelen henkilöistä, jotka myöhästelevät. Perun tapaamisen melko kovaäänisesti kokoushuoneen oven takana.
c) Ilmoitan pahoitellen, että joudun lähtemään kesken kokouksen. Kerron, että olen sopinut tärkeän tapaamisen, jota en voi enkä halua perua. Pyydän, että joku informoi minua asioista, mitä kokouksessa poistumiseni jälkeen vielä käsitellään.

3. Olet työryhmän suunnittelupalaverissa. Olet saanut oivan idean siitä, miten toimintaa voidaan tehostaa ja samalla säästää kuluja. Olet kertonut ideastasi edellisviikolla toiselle samaisen yhteisön jäsenelle testausmielessä. Tarkoituksesi on tuoda asia esiin tässä palaverissa, mutta henkilö, jolle ideasta puhuit, ehtii ensin. Hän esittelee asian täysin omissa nimissään. Idea herättää kovasti kiinnostusta muissa.

a) Nostan välittömästi äläkän. Annan ideavarkaan kuulla kunniansa kaikkien kuullen.
b) Koen tilanteen nolona ja pidättelen harmin kyyneleitä. En sano mitään.
c) Pyydän puheenvuoron ja annan tukeni hyvälle idealle. Täydentelen ja korjailen esitystä tarpeellisilta osin. Keskustelen kokouksen jälkeen kyseisen henkilön kanssa kahden kesken ja ilmoitan paheksuvani hänen menettelytapaansa. Haluan selvittää syyn hänen toimintatapaansa ja edellytän anteeksipyyntöä. Esitän toivomuksen, että hän jollain tavoin oikaisee väärinkäsityksen. Pidän tärkeänä kuitenkin sitä, että idea sai tulta siipiensä alle.

 

Vastaukset

1. a) epäassertio, joka kääntyy aggressioksi
b) assertio
c) epäassertio
d) aggressio

2. a) epäassertio
b) aggressio
c) assertio

3. a) aggressio
b) epäassertio
c) assertio

No Responses “Testaa viestintätyylisi”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Assertiivinen, aggressiivinen ja epäassertiivinen viestintä - [...] Testaa oma viestintätyylisi [...]

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle