Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Retoriikkaa Kesäkoulussa

juhana torkki

Puhetaidon kouluttaja Juhana Torkki etsi maailmaa muuttavan johtajan retoriikkaa Retoriikan Kesäkoulussa Hämeenlinnassa viime perjantaina. Videot Stephen Elopin ja Steve Jobsin taannoisista esiintymisistä julkisuudessa puhuivat selkeää kieltään. Jobs hallitsi suvereenisti areenansa ja osasi ”taitella toogansa” tenhoavasti. Hänethän tunnettiin mustasta poolopaidastaan kuin univormusta.  Elopin esiintyminen tuolloin tuoreen Nokia-tuotteen kanssa puolestaan vaikutti hyvinkin suomalaiselta huolimatta siitä, että mies on kanadalainen. Jäykähkö esiintyminen, muodollinen pukeutuminen ja oman tuotteen suoranainen piilottelu ei ollut omiaan luomaan vaikutelmaa varmasta, tuotteeseensa uskovasta johtajasta, joka jo karismallaan myy merkkinsä maailmalle.

Torkki kehotti vaikuttajaa käyttämään tarinan voimaa ja tekemään kuulijoistaan tarinansa kertojia.
Hän nosti karismaattisen johtajan taustalta esiin jungilaisia arkkityyppejä, joita ihmisten kaikkialla läntisessä maailmassa on helppo tunnistaa. Esimerkiksi Tuntemattoman sotilaan vänrikki Koskela on suora kansanmies, jonka naiiviin hyvyyteen ja rehtiyteen on helppo samastua.  Hänen puolelleen linnoittaudutaan tärkeilevää luutnantti Lammiota vastaan. Arkkityyppejä ovat myös esimerkiksi Tuhkimo-tyyppinen ryysyistä rikkauksiin -tyttö tai paha äitipuoli. Arkkityyppeihin on helppo samastua tai heitä on helppo inhota ja vastustaa.  Taitava puhuja voi hyödyntää arkkityyppien piirteitä ne tuntiessaan.

”Takinkääntö kuuluu politiikan retoriikkaan”

Mikael Jungner

Mikael Jungner

Mauri Pekkarinen

Mauri Pekkarinen

Jussi Lähteen ohjastamassa paneelissa Mikael Jungner ja Mauri Pekkarinen etsivät ”vallan hyvää puhetta”. Eduskunnasta sitä ei panelistien mukaan juuri löydy. Pekkarisen mukaan takinkääntö kuuluu politiikan retoriikkaan. Jungnerin mukaan se taas on usein ainoa järkevä teko:

– Periaatteet ovat ihmisille, joiden oma moraalinen kompassi on rikki.

Jotta takkia voitaisin reilusti päätyä kääntämään, täytyy ensin olla hyvää debattia, jossa erilaiset näkemykset pääsevät perusteltuina esiin.

Vaikka retoriikan diskurssin todettiinkin puuttuvan eduskunnasta, olivat asiat Pekkarisen mukaan vielä heikommin hänen tullessaan politiikkaan 1970-luvulla. Silloin puhujapöntöstä luettiin puuduttavia esitelmiä paperilta. Nykyinen kyselytunti taas on hänen mielestään silkkaa viihdettä, jossa poliitikot koettavat kiireessä saada muutaman avainsanansa läpi.

Parannukseksi Jungner ehdotti erotuomareita, jotka jakaisivat puhujille kolmiminuuttisia. Pekkarinen kannatti myös puheen ohjaamista todelliseen debattiin, joskin asiantuntemusta pitäisi olla taustalla kunnolla.

– Tieto on valtaa, mutta nykytilanteessa ei tarvitse tietää mitään, hän sanoo.

Lopuksi panelistit joutuivat arvioimaan toisiana debatööreinä.

– Pekkarinen on mainettaan parempi, sanoi Jungner, joka olisi mielellään laittanut Pekkarisen erään 10-minuuttisen puheen Youtubeen katsojia keräämään.

– Mikael on innostava ja innostuva. Tunnelma, hyvä retorinen esillepano ja asiatieto on tärkeää, mutta emootion esilletuonti on Mikaelilla hyvä! Hän pystyy puhumaan jostain asiasta tehokkaasti ja vaikuttavasti jopa tietopohjaansa nähden, Pekkarinen luonnehti.

 

 

 

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle