Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Näin nujertuu esiintymispelko

Hyvä uutinen: Jännityksestä pääsee eroon.

Hyvä uutinen: Jännityksestä pääsee eroon.

Luulin, että nykyiset nuoret aikuiset ovat jo saaneet melko rohkaisevan opetuksen koulunsa äidinkielentunneilla. Se on kuitenkin hankala uskoa, sillä kaikkein kysytyin aihe puhekoulutuksissani ja blogipalautteissa on esiintymisjännitys tai jopa esiintymispelko ja -kammo.

Se, että esiintyminen on niin monelle haastavaa,  kertoo ehkä arkuudestamme olla omana itsenämme toisten silmien ”armoilla”. Moni osaava näyttelijäkin on kuin laiturille jätetty lahna, kun häneltä riisutaan rooli yltä.

Jonkinasteinen esiintymisjännitys on kuitenkin täysin luonnollinen ja terve ilmiö. Mark Twain on sanonut: “Maailmassa on kahdentyyppisiä puhujia: niitä, jotka jännittävät ja niitä, jotka valehtelevat”. Se on ihan totta. Brian Tracy puolestaan sanoo, että “Epäonnistuminen ei pitele sinua vaan halvauttava epäonnistumisen pelko!

Johtui jännitys sitten mistä tahansa, kokoan tähän taas tavallisimmat ja helpoimmat tavat käsitellä jännitystä.

Kun vaikka luennoit alasi asiantuntijana, pidät puheen morsiusparille tai puhut yhdistyksen 50-vuotispäivillä, seuraavat neuvot voivat olla avuksi:

1. Valmistaudu ajoissa – liian aikaisin et voi valmistautua. Siitä tulee varmuutta.

2. Haukottele, venyttele ja hyräile itseksesi, jos se on mahdollista ennen esiintymistäsi. Hyräily avaa ääntäsi, etkä joudu rykimään puhuessasi.

3. Älä väheksy mikrofonin käyttöä, äänesi ei välttämättä kanna tarpeeksi. Mikki tarjoaa myös tekemistä hermostuneelle kädellesi ja yleensä se myös parantaa ääntäsi. Yleisö myös kuuntelee sinua varmemmin, kun se on helppoa.

4. Lavalle noustuasi katso hitaasti yleisöäsi, niin se alkaa odottaa sinua. Hengitä syvään sisään ja ulos, ja rentouta itsesi tietoisesti.  Hymyile.

5. Jos jännitys on aivan kauhea, totea yleisöllesi hymyillen, että jännittääpä nyt kauheasti. Sekin helpottaa jo paljon, ettei jännitystä tarvitse peitellä.

6. Suunnittele esityksesi alku niin hyvin, että pääset varmasti ensimmäisten 1–2 minuutin varmasti yli pelkällä muistilla. Sen jälkeen jännitys hellittää jo tuntuvasti ja pystyt taas ajattelemaan. Yleisösi on jo ottanut sinut vastaan ja muodostanut ensivaikutelmansa sinusta.

7. Parasta on, jos tiedät, mitä puhut niin hyvin, ettet tarvitse mitään lunttia. Jos et uskalla heittäytyä täysin muistisi varaan, tee vain jokunen pikkuinen muistikortti, jossa on yksi sana, josta muistat koko asian. Ulkoaopettelu ei ole hyvä – sisäistäminen on.

8. Puhu omaa kielenparttasi; tuttua murretta vain ehkä hiukan huolitellen. Jos pyrit hiottuun uutiskieleen, kompastelet tottumattomuuttasi etkä kuulosta aidolta, sillä puheesi vahtiminen vie liian suuren osan energiastasi.

9. Muista, että täysin itsevarma, hiottu ja kiillotettu teflon-puhuja ei ole kiinnostava. Puhu siis aidosti, omana hauraana itsenäsi, vahvasti läsnä ollen.

10. Puhu hitaasti, pidä taukoja

11. Hymyile aina, kun sisältö antaa siihen mielekkään mahdollisuuden!

12. Muista, että yleisösi haluaa sinun onnistuvan!

13. Pyri aina esiintymään ja puhumaan julkisesti kaikkialla, missä suinkin voit. Siperia opettaa, kun vain altistat itsesi rohkeasti.

 

Kun uskallat, kasvaa rohkeus, kun epäröit, kasvaa pelko.

(Esiintymisjännittäjille on kursseja)

Kirjoittaja Oili Valkila

(julkaistu ensimmäisen kerran blogissa Viilattu Pilkku)

 

No Responses “Näin nujertuu esiintymispelko”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jännittäjä, aseta itsesi alttiiksi esiintymällä |Puhetyö - […] Näin nujertuu esiintymispelko […]

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle