Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Äänen menetys opetti sen arvon

Young School Teacher Working on Her Desk in Class

Paha kurkunpään tulehdus. Puristeinen ääni. Refluksi. Siinä foniatrin diagnoosi seitsemän vuotta sitten, kun törmäsin ensimmäistä kertaa ääniongelmiin.

Tilanne oli paha ja kurkku hyvin kipeä. Olin valmennus- ja konsultointityössäni ajanut itseni todella tiukoille ja aivan tukkoon. Olin joutunut vetämään valmennuksia muun muassa flunssaisena ja ääni käheänä pahimmillaan jopa viisi valmennuspäivää viikossa. Olin tehnyt yksinkertaisesti liikaa töitä ja hoitanut itseäni liian vähän. Onneksi kesäloma oli tulossa ja foniatri kehottikin lepuuttamaan ääntä. Tulehdus paranisi ajan myötä ja sen myötä äänikin vapautuisi.
Sain antibiootteja ja refluksilääkettä ensihätään. Tilanne pisti vakavaksi ja ensimmäistä kertaa mietin omaa instrumenttiani ja sen toimivuutta. Työkykyäni. Ellei ääneni toimisi, en voisi tehdä tätä työtä. Tilanne pelotti.

Oikea hengitys löytyi

Koko kesän mietin, mitä tehdä, ja aloin selvittää keinoja, miten huoltaa omaa ääntään. Menin heti lomien jälkeen äänenhuoltokoulutukseen. Opin ymmärtämään, mistä ja miten ääni muodostuu ja miten tärkeää on oikeanlainen hengitys. Oma keho toimii äänen instrumenttina niin puhuttaessa kuin laulettaessa. Suurimmat ääniongelmat tulevat yksinkertaisesti väärästä äänenkäyttötekniikasta. Koska kyseessä on tekniikkalaji, oikean äänenkäytön voi onneksi oppia.
Normaalitilanteessa ei välttämättä itse huomaa ongelmaa. Se ilmenee yleensä vasta, kun joutuu käyttämään ääntään paljon, eri tavalla ja uusissa tilanteissa.

Toiminnallisia lääkkeitä

Huomasin itsessäni myös erään maneerin, kun vedin valmennuksia: koska en ole kovin pitkä ja haluan nähdä ”salin perälle asti”, puhuin yleensä leuka pystyssä. Se kiristi kaulaa ja kurkkua, mikä ei helpottanut asiaa. Opettelin siis heti puhumaan pää normaalissa asennossa ja se vaikutti nopeasti äänen ja kehon kestävyyteen.
Aloin ottaa laulutunteja, joiden avulla opin hengitystekniikkaa ja äänenmuodostusta. Puhumisessa ja laulamisessa kun käytetään samaa tekniikkaa. Laulu onkin näin ollen puheen jatke. Tutustuin voice massage –hierontaan ja aloin käydä hoidoissa. Ensin kerran viikossa, koska tilanteeni oli sen verran paha. Sitten joka toinen viikko. Ajan myötä kävin hoidossa kerran kuukaudessa ja sitten kerran kolmessa kuukaudessa.  Voice massage -hierojaltani sain paljon erilaisia hengitysharjoituksia ja harjoittelin niitä ahkerasti. Laulunopettajaltani taas sain muun muassa erilaisia äänen avausharjoituksia. Avasin päivittäin ääntäni ja tein hengitysharjoituksia ennen valmennuksia ja konsultointeja. Heti, kun huomasin, että ääni alkoi väsyä tai kurkussa tuntui, tein tauoilla äänen rentoutusharjoituksia. Tein vielä päivän päätteeksi hengitysharjoituksia.

Tunnollisella treenillä kuntoon

Tein hengitysharjoituksia aina kuin muistin: aamulla meikatessa, päivällä työpöydän ääressä, autolla ajaessa, ruokaa laittaessa, illalla teeveetä katsellessa ja vielä nukkumaan mennessä.  Näin jälkeenpäin ajatellen tuo ensimmäinen syksy diagnoosin jälkeen kului ”hengittäessä ja ääntä avatessa”. Foniatrilla kävin vielä kaksi kertaa sen ensimmäisen vuoden aikana ja ilo oli ylimmillään, kun seuraavaan kesälomaan mennessä olin saanut asiat kuntoon! Tulehdus oli vihdoin poissa ja ääni taas normaali. Refluksikin oli hallinnassa eikä kaivannut enää lääkitystä muuten kuin satunnaisesti. Esimerkiksi silloin, kun on erityisen stressaavaa, paljon esiintymisiä tai tulossa juhlatilaisuus tai vastaava, jossa syödään normaalia enemmän tai raskaammin.

Kokemus opetti huoltamaan ääntä

Tein kokonaisen vuoden töitä saadakseni ääneni kuntoon. Se on jäänyt niin vahvana kokemuksena mieleen, että teen edelleen päivittäin äänenavaus- ja hengitysharjoituksia. Käyn edelleen myös viikoittain laulutunnilla. Voice massage on nykyään ylläpitävää hoitoa ja käyn hieronnassa keskimäärin 3 kertaa vuodessa.
Olen oppinut puhumaan paremmin esiintyessäni niin valmennuksissa kuin harrastajateatterin lavallakin. Kannan ääntäni aiempaa paremmin. Olen oppinut myös kuulemaan muiden ääntä. Tunnistan heti puristeisen tai muuten ”ongelmaisen” äänen. Olen kokemukseni perusteella koostanut ohjelehtisen muille vastaavassa tilanteessa oleville ja jakanut sitä aina, kun on ollut tarvetta. Siitä on kuulemma ollut hyötyä.

Äänenhuolto vaatii jatkuvaa työtä. Jos siis tuntuu, että äänen kanssa on ongelmia, kannattaa heti hakeutua ammattilaisen juttusille. Foniatrista on hyvä aloittaa ja sen jälkeen miettiä, mitkä ovat ne keinot, joilla voi itse ylläpitää instrumenttinsa kuntoa.

 

Erica Selin pieni

 

 

 

Kirjoittaja, FM Erica Selin on
liikkeenjohdon konsultti ja
valmentaja SelinSelin-yhtiössä.

No Responses “Äänen menetys opetti sen arvon”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hyvää uutta vuotta! | Äänenkäyttö ja puhetekniikka - […] http://puhetyo.fi/2013/12/09/aanen-menetys-opetti-sen-arvon/ […]

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle