Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Käsittämätön Hitler-ilmiö elää vieläkin

Hakaristiksikin nimitelty perinneleivonnainen.

Hakaristiksikin nimitelty perinneleivonnainen.

Perikato-elokuva kertoo Hitlerin viimeisistä hetkistä. Se valmistui vain kymmenen vuotta sitten, mutta on noussut jo viime vuosina ilmiöksi.

Alkuperäisessä elokuvakohtauksessa Hitler kuulee bunkkerissaan, että natsijoukoilla ei juuri ole enää toivoa. Bruno Ganzin esittämä Hitler äityy epätoivoiseen ja tuskaiseen vuodatukseen, joka on sittemmin lähtenyt aivan omintakeiseen lentoon. Youtube-videoissa kohtaukseen sovitetaan suomenkielinen tekstitys, jolla ei ole mitään tekemistä elokuvasisällön kanssa, mutta joka jotenkin sopii ja rytmittyy puheeseen ja kuulostaa uskottavalta, jos saksa ei suju kuulijalta. Monet tekstityksistä on tehty hämästytävän hyvällä rytmitajulla.

Hitler on tähän asti ottanut Youtubessa kantaa kymmeniin asioihin kuten kilometrikorvaukset tai joulutortut. Ainakin nämä löytyivät vielä kummemmin hakematta:

Hitler kuulee kilometriverosta

Hitler kuulee VR:n lipunmyynnin ongelmasta

Hitler ei halua mennä Cheekin stadionkonserttiin

Hitler kuulee totuuden Aku Ankasta

Hitler kuulee mustasta Mannerheimista

Hitler kuulee suomalaisista joulutortuista

Hitler kuulee Nokian positiivisesta tulosvaroituksesta

Hitler kuulee, että Microsoft ostaa Nokian

Hitler kuulee Talvivaarasta

Hitlerin olutongelma

 

Natsi-Saksan diktaattori ei vieläkään jaksa naurattaa kaikkia. Ehkä tässä ilmiössä on kuitenkin kysymys vakavan asian käsittelystä mauttoman huumorin avulla.

Diktaattori-aihe on muutenkin ajankohtainen. Tässä esitellään tuore Diktaattorin käsikirja, jonka kirjoittivat Olli-Pekka Vainioa ja Katleena Kortesuo.

 

 

 

3 kommenttia artikkeliin “Käsittämätön Hitler-ilmiö elää vieläkin”

 1. Oili Valkila kirjoitti:

  Monia vaikeita asioita käsitellään myös huumorin avulla, hyvän tai heikomman. Esimerkiksi kirurgien ja patologien huumori on joskus ulkopuolisen mielestä aivan järkyttävää, raakaa ja loukkaavaa. Sen tehtävä on tuottaa helpottavaa etäisyyttä rankkoihin asioihin, kuten potilaan kuolema omiin käsiin.
  Pahinta mielestäni on, jos vaikeiden tai pahojen asioiden käsittelyä aletaan välttää. Hitleristä väännetty huumori on ehkä paikallaan. Tuota yhtä historian kammottavimmista vaikuttajista on pidetty muun muassa karismaattisena puhujana. Pelottelu ja massapsykoosi ei kuitenkaan vastaa minun käsitystäni karismasta.

 2. eeva kirjoitti:

  Natseilla, holokaustilla ja näillä videoilla on hyvin vähän tekemistä toistensa kanssa. En myöskään ajattele, että Hitlerin puhujanlahjojen käyttäminen muihin tarkoituksiin millään ihannoisi häntä diktaattorina, päinvastoin. Hän oli niin kaamea, että sai huutamisellaan alistettua kenet vain. Miksei sitä voisi yleistää ja laajentaa käyttää nykyajan tapahtumien kuvauksessa ja kritiikissä?

  Minusta ilmiö on mielenkiintoinen ja jotkut videot tuovat sanomansa esille todella napakasti vaikkakin huumorin varjolla. Tai ehkä juuri siksi..

  Yksi lemppareistani on se versio, jossa Hitler kuulee miten pikkulapselta on viety ilmapallo Stockmannilla.

 3. Anna-Liisa Habermeier kirjoitti:

  Tämä saattaa joitakin naurattaa. Itse en ole tosikko, mutta tässä heijastuu jollain tavalla nuoremman sukupolven historiattomuus tai sitten liian vaikean asian hälventäminen ns. huumorilla. Minusta tämän julkaiseminen verkkolehdessäsi on mautonta.
  Anna-Liisa Habermeier

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Koski Solutions