Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Haluatko erottua muista? – Valmistaudu hyvin

Businesswoman Writing on White Board and Businessman at TableEsiintymisen taito on yksi perustaidoista, jotka auttavat meitä menestykseen. Tilanteita, joissa esitystaitomme joutuu koetukselle voivat olla esimerkiksi puheen pitäminen juhlissa, yrityksen infotilaisuus, koulutukset ja luennot, omien ideoiden myyminen, puhelimessa asioiminen, yrityksen tai sen tuotteiden esittely asiakkaille tai messuilla potentiaalisille kontakteille. Tilanteita on todella paljon. Kaikessa esiintymisessä on ensiarvoisen tärkeää hyvä valmistautuminen ennakkoon.

1. Mieti, kenelle puhut ja mikä hänelle on tärkeää

Peruslähtökohdan aiheen sisällön ja näkökulman valintaan vaikuttaa se, kenelle olet kulloinkin puhumassa ja mikä on esityksesi tavoite: Oletko myymässä, jakamassa tietoa, pitämässä puhetta, kouluttamassa, asiakasneuvottelussa jne. Jokainen tilanne on erilainen ja vaatii aina myös oman tavoitteiden asettelun. Mieti siis, mikä on tälle henkilölle tai tälle ryhmälle tärkeää ja merkityksellistä ja miten voisit lähestyä aihetta uudella tavalla ja ehkä erilaisesta näkökulmasta. Jotta tiedät, mikä kuulijakuntaasi kulloinkin kiinnostaa, tulee sinun tuntea se kohderyhmä, jolle aiot puhua ja esitellä asioita.

2. Tee selkeä rakenne

Esityksessä tulee aina myös olla selkeä rakenne ja etenemistapa, ”punainen lanka”. Muuten esitys alkaa helposti poukkoilla, eivätkä kuulijat pysty seuraamaan sitä. Valmistele esityksestäsi innostava ja kiinnostava.

3. Asemoi oikein

Asia ja ihminen jäävät paremmin mieleen, kun esitys on jollakin lailla erilainen. Luo siis viestillesi kunnon viitekehys, ”freimi”, eli kerro, miksi kerrot sen, minkä kulloinkin kerrot. Silloin kuulija ymmärtää, miksi hänen kannattaa kuunnella. Myös jokainen esittämäsi asia tulee freimata mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Hyvän freimauksen tarkoitus on herättää kuulijassa oikea ja tilanteeseen sopiva tunnekokemus. Silloin hänet kohdataan paremmin hänen omassa maailmassaan. Kun vielä otetaan esiin häntä kiinnostavia asioita ja erilaisia näkökulmia, hän kiinnostuu.

4. Muista tarinat, esimerkit ja vinkit

Ihmisiä kiinnostaa yleensä kaikki tieto, joka on heille tärkeää, hyödyllistä tai muuten mielenkiintoista. Myynnissä tämä on esimerkiksi tuote tai palvelu, joka tutustuttaa asiakkaan johonkin tärkeään hyötyyn tai ongelmien ratkaisuihin. Kiinnostavia ovat yleensä myös tarinat sellaisten ihmisten/yritysten onnistumisista tai epäonnistumisista, joilla on kuulijalle merkitystä. Yllättävät käänteet ja lopputulokset, samoin kuin hyvät käytännön esimerkit, vinkit ja vihjeet, ovat aina toimivia tapoja pitää kuulijoiden mielenkiintoa yllä.

 5. Tunnista tilasi ja viritä se kuntoon

Yksi tärkeimmistä tekijöistä presentaatioon ja esitykseen valmistautumisessa on kuitenkin oma henkinen tila. Esiintymisessä vain 20 prosenttia on tekniikkaa ja loput 80 prosenttia psykologiaa. Kun olet itse innostunut esittämästäsi asiasta, tarttuu innostuksesi myös kuulijoihin. Jos oma innostuksesi on kuin kylmä hiillos tai hoidat asian pelkällä rutiinilla, sytytät tuskin kenenkään innostusta.

6. Käännä ajatukset myönteisiksi

Väitetään, että oma ajattelu luo pohjan saavutetuille tuloksille. Jos tulos ei ole toivottu, on ajateltava toisin. Voidakseen ajatella toisin on tunnistettava oma alkuperäinen ajatus. Ajatuksemme luovat tunnetilan mieleemme. Tuo tunnetila vaikuttaa suoraan siihen, miten teemme asioita. Toimemme ja tekemisemme taas vaikuttavat suoraan siihen, millaisen lopputuloksen saavutamme. Kun siis ajattelee myönteisesti esiintymistilanteeseen mennessään, on tunnekin myönteinen, tekeminen sopusoinnussa ajatusten kanssa ja lopputulos yleensä juuri se, mitä toivottiin.

Muistilista:

– Tutustu kohderyhmään/asiakkaaseen/yleisöön mahdollisimman hyvin

– Mieti, mikä heille on tärkeää ja rakenna esityksesi sen ympärille

– Kirkasta esityksesi tavoite

– Etsi aiheeseen uusi ja erilainen lähestymistapa tai näkökulma

– Kokoa hyviä tarinoita, esimerkkejä ja vihjeitä ja

– Kirjoita tuolta pohjalta esityksesi paperille ja harjoittele se hyvin

– Oman esityksen kirjoittaminen – tai ainakin sisällön kirjaaminen vaikkapa ranskalaisilla viivoilla auttaa jäsentämään asiat ja myös muistamaan ne esityksen aikana. Kun vielä tunnistat oman tunnetilasi ja virittäydyt oikeaan ajattelu- ja tunnetilaan ennen esitystäsi, on onnistuneen esityksen kaikki palaset koossa. Yleisö on aina esiintyjän puolella.

 

SelinSelin

 

 

Kirjoittajat Erica Selin ja Jarmo Selin kouluttavat ja kehittävät yrityksiä.

www.selinselin.fi/

 

2 kommenttia artikkeliin “Haluatko erottua muista? – Valmistaudu hyvin”

  1. Jarmo Selin kirjoitti:

    Hei Karla, ja kiitos kommentistasi! Totta puhut myös ulkoisten tekijöiden merkityksestä. Tässä kirjoituksessa halusimme ensisijaisesti tuoda esiin niitä henkisiä ja kuulijakohtaisia lähtökohtia esityksen valmistelussa, jotka meistä on tärkeää muistaa.

  2. Karla Nieminen kirjoitti:

    Kiitos muistuttamisesta näistä tärkeistä hyvän esiintymisen periaatteista. Tuo toisen näkökulman ottaminen on erittäin hyödyllinen myös normielämässä keskustellessa. Itse mietin vielä edellisten lisäksi oman pukeutumisen/käytöksen näkyviä puolia ja tilan fyysista ulkoasua. Jotkut mahdollisesti värikkäät yksityiskohdat pukeutumisessa ja propsit kierrätettäväksi usein virkistävät ja tekevät esityksestä erilaisen sekä miellyttävän seurata.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle