Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Pecha Kucha – ytimekäs esitys 20 kertaa 20

Tokiosta lähtöisin oleva Pecha Kucha -esitysformaatti kutkuttaa visuaalisia aisteja yksinkertaisesti, mutta tehokkaasti. Pecha Kuchan ideana on esittää 20 kuvaa, joista jokainen on vuorollaan 20 sekunnin ajan näytöllä. Ei sen enempää eikä vähempää. Pecha Kucha -esitys rakennetaan alhaalta ylöspäin -periaatteella. Formaatin ajatuksena on puhua samalla, kun kuvat etenevät näytöllä. Esityksien aiheina ovat esimerkiksi viimeisimmät työprojektit tai omat kiinnostuksen kohteet.

PechaKucha-menetelmällä kuivista katsauksista ja myyntikokouksistakin voitaisiin saada kiinnostavampia ja vauhdikkaampia, kun valmistelu olisi pakko tehdä hyvin.

PechaKucha-menetelmällä kuivista katsauksista ja myyntikokouksistakin voitaisiin saada kiinnostavampia ja vauhdikkaampia, kun valmistelu olisi pakko tehdä hyvin.

Pecha Kucha on erityisesti nuorten luovien alojen suunnittelijoiden kohtaamispaikka. Tilaisuudessa he voivat verkostoitua ja esittää töitään julkisesti. Formaatin keksivät Klein Dytham architecture -suunnittelutoimiston perustajat Astrid Klein ja Mark Dytham. Pecha Kuchan nimi juontaa chit-chat-termin japaninkielisestä sanasta.

Astrid ja Mark pitivät ensimmäisen Pecha Kucha -illan Tokiossa vuonna 2003. Sen jälkeen sen suosio on levinnyt maailmanlaajuisesti ja Pecha Kucha -iltoja pidetään jo yli 700 kaupungissa. Suomessa iltoja on järjestetty muun muassa Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa. Maailmanlaajuista Pecha Kucha -verkostoa ylläpitää Klein Dytham architecture.

Esitelmä kompaktissa kuvakimarassa

Pecha Kucha on formaatiltaan tiettävästi ensimmäinen laatuaan. Tiiviin ja nopeatempoisen, lähes 7 minuuttia yhteensä kestävän esityksen aikana kuvat etenevät automaattisesti eteenpäin, eikä kuvadioja näytetä uudestaan eikä myöskään siirrytä kuvasta seuraavaan ennen 20 sekunnin täyttymistä.

Miten Pecha Kuchan voi järjestää?

Pecha Kucha -illat ovat luonteeltaan hauskoja. Lisäksi ne ovat epävirallisia tapaamisia ja ne voidaan järjestää esimerkiksi baarissa, yliopistolla tai vaikka rannalla. Iltaan esiintymään pääseminen on kaikille avoin. Vaatimuksena PKN-järjestäjäksi pääsemisessä on säännöllinen päivätyö ja yleensä järjestäjät ovat luovien alojen ammattilaisia. Lisäksi iltoja tulee pitää ainoastaan inspiraation ja hauskuuden vuoksi, eikä tapahtumalla tavoitella voittoa.

Jokaisessa kaupungissa voi olla vain yksi Pecha Kucha -järjestäjä kerrallaan. Mikäli omassa kaupungissa ei ole iltaa järjestetty ja sellaisen haluaisi järjestää, voi asiasta tiedustella organisaatiolta. Kuitenkin Pecha Kucha -esitysformaattia voi käyttää koulussa tai sisäisissä työkokouksissa, jos tilaisuus ei ole julkinen eikä esitystä julkaista missään. Toki samalla tavalla voi esittää mitä tahansa missä tahansa, tosin sitä ei silloin kutsuta Pecha Kucha -nimellä.

Pecha Kucha -esityksiä voit katsoa organisaation nettisivuilta täältä

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin “Pecha Kucha – ytimekäs esitys 20 kertaa 20”

 1. Päivi Kaunisto kirjoitti:

  Thank you for your comment Deron. I agree, Pecha Kucha is a nice training tool. It really challenges you to keep your presentation super compact and to really pay attention to what to say and what pics to show.

  Although it is a very short presentation, it can easily require a lot of preparation in order to work well. I think it works especially well in creative and casual events.

 2. Deron Fuller kirjoitti:

  I really like the idea of Pecha Kucha as a training tool. There are 2 problem areas for most of us when presenting: focus and visuals. There’s nothing like forcing us to get the message out clearly in 6 minutes- and stringing together powerful messages in 20 seconds is a great exercise in focus.

  In terms of the use of visuals, Pecha Kucha really forces you to use visuals that 1) match your words and 2) can be digested in 20 seconds.

  All that said, I don’t think I’d want to use Pecha Kucha in a real-life decision-making situation.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle