Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Uskaltaudutko jo webinaariin tai videoneuvotteluun?

lehden paakuva

Uskallatko jo osallistua webinaariin tai videoneuvotteluun, ja tiedätkö,mitä eroa niillä on?

webinaari

Webinaari ja videoneuvottelu vapauttavat paikan rajoista.

Webinaariksi eli verkkoseminaariksi sanotaan internetissä toteutettavaa luento-, koulutus- tai tiedotustilaisuutta, jossa kameraa ja mikrofonia käyttää luennoitsija tai puhuja. Haluttaessa voidaan kameran ja mikrofoni antaa lopussa osallistujien kysymyksille. Esityksen aikana oppijat voivat kommentoida chat-viestein.

Videoneuvottelu taas on yleensä interaktiivinen, eli kamerat ja mikrofonit ovat kaikilla käytössä.

 Säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä

Webinaari antaa mahdollisuuden osallistua koulutuksiin ja kokouksiin ja oppia omalla työpisteellä tai jopa kotona. Tapa säästää aikaa ja rahaa, jopa ympäristöäkin, kun matkustaminen jää pois. Silti voi ”tavata” uusia tuttavuuksia mistäpäin maailmaa tahansa. Webinaari tarjoaa paljon mahdollisuuksia – tarvitaan vain avointa mieltä ja rohkeutta kokeilla uutta.

Videoneuvotteluja käytetään Suomessa vasta vähän. Syynä ovat pitkään olleet takkuiset verkkoyhteydet sekä vanhentuneet ja kankeat laitteet. Nyt nuo ongelmat eivät kuitenkaan enää ole suuria rajoitteita juuri kenellekään: Laitteet ovat kohtuuhintaisia ja helppokäyttöisiä ja nettiyhteydetkin toimivat lähes kaikkialla, missä asutusta on. Myös videoneuvotteluohjelmistojen hinnat ovat laskeneet, kun kilpailua on tullut alalle. Vielä nyt ohjelmat ovat ulkomaisia, mutta suomalaisiakin tulokkaita on varmasti pian tarjolla.

Vähän enemmän kuin Skype

Skypestä ja muun muassa Google HangOutista webinaari eroaa siinä, että kouluttaja/pääpuhuja voi esittää havaintomateriaaleja kuten pdf- tai excel-dokumentteja tukenaan session edetessä kuten live-koulutuksessakin. Maksullisissa webinaariohjelmissa on yleensä myös broadcast-mahdollisuus, joka mahdollistaa jopa satojen henkilöiden kuulijakunnan. Broadcast tarkoittaa lähetystä, jota voi seurata määrittelemätön yleisö, eli broadcast on käytännössä siis radio- tai tv-lähetystä vastaava kanava verkossa. Tämä voisi siis toimia myös asiantuntijaorganisaation massamarkkinoinnissa.

Videoneuvottelupalaveri toimii tietokoneiden ja netin välityksellä, joten voit kokoustaa tai kouluttautua kannettavallasi vaikkapa kotiterassilla. Jotkut videoneuvotteluohjelmat toimivat myös joissakin tablet-laitteissa ja puhelimissa. Ohjelmistot kuitenkin kehittyvät koko ajan nopeasti.

Pelko pois, mikään ei riku

Suomalaisten pahin este verkkopalveluiden kokeilulle on tekniikkapelko. Olemme juuri tulleet sinuiksi kannettaviemme ja älypuhelintemme kanssa, mutta ”näköyhteys” pelottaa vielä. En tosin ymmärrä miksi, sillä tapaammehan kadulla kulkiessamme ja kokouksissakin ihmisiä, joiden kanssa vaihdamme kuulumisia kasvotusten. Miksi kone tekee kasvokkain olosta pelottavamman? Mikään ei kuitenkaan voi mennä rikki, ja moni palvelun tuottaja tarjoa maksuttomia tilaisuuksia, joissa voi kokeilla toimintaa turvallisesti ja opastetusti.

Yksi este on todennäköisesti kielimuuri. Lähes kaikki webinaarisovellukset ovat englanninkielisiä, ja monia mietityttää, mistä uskaltaa klikata, ettei joutuisi tietojenkalastelun uhriksi tai altistu virusten hyökkäyksille. Kannattaakin joka tapauksessa aina tutustua palvelun tarjoajaan, kouluttajaorganisaatioon tai ohjelmaan ensin. Suomalaisyrityksetkin ottavat kuitenkin koko ajan käyttöönsä lisää webinaarisovelluksia eri käyttötarkoituksiin.

Videoneuvottelu on helppo ja kustannustehokas tapa kouluttautua. Ajan ja rahan säästämisen lisäksi erittäin kiireinen moniajoihminen voi periaatteessa kokeilla istua jopa kahdessa kokouksessa yhtä aikaa, korvanappi vaan toiseen korvaan.

Kokeilemalla oppii

Kerran, pari kokeilemalla homman saa toimimaan vaivattomasti. Videoneuvottelussa kokoustaa pienellä porukalla verkon yli äänen kera, kameralla tai ilman, pelkällä puheella tai jopa pelkällä chattailylläkin (kirjoittamalla viestejä webinaariohjelman chattiin).

Alkuun pääsee parhaiten omalla kannettavalla, pöytäkoneella tai joillakin tablet-laitteilla. Webinaariohjelmat vaativat yleensä Flash- ja Java-ohjelmia, joten esimerkiksi iPadeilla eivät kaikki ohjelmat toimi. Täältä löydät lisää vinkkejä asiasta: http://redesan.fi/yrittajyys/webinaari-videoneuvottelu/

 Muutama huomioitava asia

– Testaa rauhallisesti vaikkapa maksuttomassa tilaisuudessa palvelun toimintaa
– Netin yli toiminnoissa on yleensä pieni viive, joten opettele pyytämään puheenvuoroa
– Netin yli tehtävät asiat voivat joskus pätkiä, joten käyttäjiltä toivotaan kärsivällisyyttä
– Minimoi ylimääräiset taustaäänet
– Jos ensimmäisellä kerralla et pääse mukaan jostain teknisestä syystä, yritä uudelleen
– Vältä purkan syömistä ja muuta tarpeetonta ääntelyä videoneuvottelun aikana – mikrofoni ottaa herkästi nämä äänet mukaan
– Lähde rohkeasti kokeilemaan, mitään isoa virhettä ei voi tapahtua!

Videoneuvottelu sopii työyhteisöille, yhteistyökumppaneiden yhteydenpitoon, ystävien miitinkiin tai isompiin koulutuksiin juuri sieltä missä istut. Se onnistuu kaikkialla, missä on verkkoyhteys.

Sanna_Jylanki

Sanna Jylänki

Redesanin käyttämän ohjelman hyviä puolia ovat muun muassa:
– Kouluttajan kasvot näkyvät
– Useampi verkkokouluttaja voi kouluttaa yhdessä
– Dokumentteja voi jakaa (excel, powerpoint, pdf, video)
– Työpöydän voi jakaa
– Fläppitaulu on käytössä
– Ryhmächat on käytössä
– Äänestys on mahdollinen
– Voidaan ottaa 50 osallistujaa mukaan
– Broadcast-puolella jopa 500 osallistujaa
– Reaaliaikainen osallistujalista näkyy
– Ei tarvita ohjelmistoasennuksia
– Yhteys on https-suojattu (pankkiturvallisuustaso)

Redesan järjestää maksuttomia webinaareja, joista seuraava on jo 11.6.Kysy lisää Sannalta 040 820 8559. Saat koulutusta videoneuvottelun käytössä tarvittaessa.

 

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle