Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Miltä ääni näyttää?

”Hoidimme yhteisyöhankkeitamme puhelimessa kaksi vuotta ennen kuin ensi kerran tapasimme yhteisessä juhlassa. Olin nähnyt mielessäni pitkän, lihavan miehen valkean paidan hihat käärittyinä. Rempseän nauravan naaman yllä heilahteli muutama jäljellä oleva rasvainen suortuva kiiltävän kaljun peittona. Juhlissa minulle esiteltiin pitkä, laiha, vaalea mies, jonka tuuhea poninhäntä ylettyi vyötärölle asti. Tunsin hänet vasta, kun hän römeällä, nauravalla äänellään tervehti minua”, kertoi muuan tuttava.

Terveessä kehossa asuu terve ääni.

Terveessä kehossa asuu terve ääni.

Ääni maalaa meille kuvan ihmisestä, oli hän edessämme tai ei. Kuva ei koskaan ole objektiivinen, vaan perustuu omiin kokemuksiimme ja mieltymyksiimme. Yleisimmin kuitenkin koetaan miellyttäväksi ääni, joka kuulostaa pakottomalta, terveeltä, helposti syntyvältä ja ilmeikkäältä.

Rento keho hengittää hyvin

Oli ääni korkea tai matala, se on terveimmillään, kun se kuulostaa taloudelliselta ja vaivattomasti tuotetulta.

Taloudellisuus tarkoittaa tässä sitä, että ulos tulevan ilman paine on oikeassa suhteessa äänihuulten tehokkuuteen; ääni ei vuoda ja kuulosta huohottavalta eikä toisaalta myöskään puristeiselta, kireältä tai ähkivältä. Ilma riittää myös hyvin puhujan suunnittelemien lauseiden puhumiseksi loppuun asti ilman, että sanojen loput häipyvät henkäyksiksi. Kun hengitysrytmi on toimiva ja hyvä, ei puhuja myöskään hengästy pidempäänkään puhuessaan vaan happi riittää ja tauot syntyvät luonnostaan puheen lomaan.

Olennaista on kehon riittävä rentous. Kaikkinainen jännitys kuuluu äänessä, sillä ääni ei tule vain kurkunpäästä, vaan soittimena ja kaikupohjana toimii koko keho. Tätä voi havainnollistaa ottamalla puhuvaa napakasti kiinni käsin vyötäröltä. Värinän pitäisi tuntua selvästi käsiin vyötäröllä ja alempanakin.

Joskus hentoäänisten naisten ääni ”jää kurkkuun”, eikä värinää voi silloin tuntea missään muualla kehossa. Tällaisilla puhujilla on usein hankaluuksia puhua kuuluvasti ja heidän äänensä myös väsyy herkästi. Kyseessä on lapsena mallista tiedostamatta opittu, ehkä naiselliseksi koettu tapa. Sitä voi kohentaa äänenmuokkausohjauksella ja lauluharrastuksella vaikka kuorossa.

Puhutko oikealla taajuudellasi?

Kulttuurissamme pidetään matalaa ääntä uskottavana, rauhallisena, asiallisena ja vakuuttavana. Moni tuleekin omaksuneeksi hiukan väärän äänenkorkeuden ja tottuu siihen ajan myötä. Harmittava seuraus on, että väärällä korkeudella ääni väsyy ja murtuu, sillä äänihuulten on tuotettava niille ei-ominaista värähtelytaajuutta. Oikeasta taajuudestaan saa vihjeen esimerkiksi yskäisemällä tai rykäisemällä. Silloin yleensä kuuluu luonnollinen äänenkorkeus.

Luonnollinen taajuus seuraa äänihuulten pituudesta ja paksuudesta. Mitä massiivisemmat äänihuulet, sitä matalampi ääni.

Mistä voima tulee ääneen

Moni sekoittaa äänen voimakkuuden ja korkeuden. Kun pitäisi puhua kuuluvasti aletaankin ähkiä tai kimittää.

Voimakaan ei synny kurkunpäässä, missä äänihuulet majailevat. Voima kasvaa, kun kehon lihakset puristavat keuhkoista ilmaa voimakkaammin ulospäin. Samalla äänihuulten sulkua tiukennetaan, ettei ilmanpaine saa ääntä ”vuotamaan”. Voima tulee siis koko kehon kaikupohjasta.

Kun äänen voimakkuuden säätely toimii hyvin, henkilön vatsa kohoilee puhuessa. Jo olkapäät kohoilevat, hengitystekniikka on huono ja puhuja käyttää vain keuhkojensa yläosaa. Sieltä ääneen ei saa voimaa.

kuoroMoni toiminnallinen äänenkäytön virhe on helppo korjata

Vuotava ääni – Käytä enemmän energiaa. Jumppaa keskivartalon lihakset kuntoon. Henkilö, jolla on vuotava ääni, tulkitaan helposti laiskaksi tai heikoksi.

Nariseva ääni – ilmanpaine on liian heikko äänihuulten puristuksensuhteen. Kiinnitä huomiota narinaasi, lisää energiaa puheeseesi, narina poistuu helposti. Joskus narina kertoo tärkeilystä, mutta kuuluu nykyään erityisesti teinityttöjen repertuaariin.

Nasaali ääni – Jos ilmaa kulkee puhuessa suhteessa eniten nenäontelon kautta, ääni kuulostaa nasaalilta. Käytä enemmän energiaa ja tiedosta nenä- ja suuontelon käyttöäsi. Avaa suuta enemmän puhuessasi. Laajenna kurkunpäätäsi kuvittelemalla haukottelevasi. Haukottelu rentouttaa kurkunpäätä hyvin.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle