Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Ja sitten he halusivat kysellä kaikkea!

Lecture at university.

Mitä tehdä, kun yleisöltä tulee yllättäviä kysymyksiä?

Tuttava sai vastikään siirron tehtävään, johon liittyy puhumista suurehkoille yleisöille.

Tehtävä kiinnosti ja hän oli aluksi innoissaan siitä, mutta soitti pian ja tuskaili, mitä tehdä, kun ihmiset kyselevät hänen esityksensä jälkeen aivan omituisia asioita, joihin hän ei välttämättä osaa lainkaan vastata.

Yleensä jokainen puhuja saa esityksensä päälle – tai väliinkin – kysymyksiä yleisöltä. Se on osoitus siitä, että esitys kiinnostaa, silloinkin, kun kysymykset tai kommentit ovat negatiivisia.

Kysyminen ääneen suuressa salissa vaatii kysyjältä rohkeutta, joten kysyjää ei pidä tyrmätä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa, ja aivan yllättävät kysymykset kertovat siitä, että esitys ei ole osunut tai uponnut yleisöön. Kannattaa miettiä niiden viestiä.

Jokainen kuitenkin kohtaa hankalia kysymyksiä, joskus jopa niitä, joilla kysyjä haluaa osoittaa oman paremmuutensa tai paremman tietämyksensä. Silloinkin kannattaa pysyä tilanteen assertiivisena herrana.

  • Ota itsellesi aikaa. Voit vaikka toistaa kysymyksen, millä varmistat ymmärtäneesi sen oikein. Voit analysoida sitä ja poimia siitä vaikka sopivan osan vastataksesi.
  • Jos et tiedä vastausta, kerro se, mutta heitä pallo yleisölle: ”Mitä te ajattelette tätä asiasta?” ”Miten vastaisitte?” ”Tietääkö joku tästä asiasta enemmän?” On viisasta hankkia tietoa muilta. Tyhmyyttä olisi lähinnä jättää asia käsittelemättä peläten nolaantumista.
  • Ei ole myöskään huono asia rajata vastaamistaan, jos kysymys ei osu käsiteltävään alueeseen tai asiantuntemukseen: ”Valitettavasti en tunne tuota asiaa. Ehkä kannattaisi kysyä XXX:stä tai kokeilla hakukonetta.”

Kysymykset antavat hienon tilaisuuden vuorovaikuttaa yleisönsä kanssa ja luoda jonkinlaista sidettä. Esityksenjälkeisistä yleisökysymyksistä saa myös vastaiseen esitykseensä usein reippaasti uusia mausteita ja kehitysideoita.

 

Oili Valkila

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle