Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Puolen tunnin puheenvuoro ja kahden tunnin materiaali

....eikun hypätääs nää kolme diaa ja...

….eikun hypätääs nää kolme diaa ja…

Kun kiertää seminaareissa, oppii näkemään onko puheenvuoroihin valmistauduttu. Valmistautumattomuus on yleistä, mutta arvelen, että syynä siihen on useammin liika rutinoituminen kuin välinpitämättömyys. On käyty kertomassa samasta aiheesta lukuisia kertoja, joten lähdetään matkaan tutun ja turvallisen materiaalisetin kanssa. Jos puheenvuoro on lyhyempi kuin edellisellä kerralla, päästäänkin vähällä: Aineistoon ei tarvitse edes lisätä mitään, mennään paikan päälle ja säädetään sitten.

Koska seminaaripuhujat ovat tottuneet olemaan ihmisten edessä, yleensä aloitukset ovat vähintään kohtalaisia. Jos tilaisuudella on jämäkkä vetäjä, joka antaa merkkejä ajan etenemisestä, lopun lähestymisestä ilmoittava merkki kääntää puheenvuoron pitäjän pikakelaukselle. Tehdään valtavia loikkia eteenpäin useita sivuja ohittaen. Tämä jos mikä on ärsyttävää, koska tavallisin tapa ohittaa sivut on selata ne nopeasti läpi. Tulee täysin selväksi, että esitystä ei ole tehty ainakaan meneillään olevaa tilaisuutta varten. Ja jos tarkoitus on ollut johdatella ihmiset kohti jonkinlaista suurta paljastusta tai oivallusta, pääkohta menee useimmilta osallistujilta ohi kiirehtimisen vuoksi.

Esitysgrafiikkaa ei voi syyttää

Esitysgrafiikkaohjelmia ja etenkin PowerPointia on moitittu monesta asiasta, mutta huono valmistautuminen esityksiin on harvemmin näkynyt syytelistalla. Ehkä esitysgrafiikkaohjelmat ja niiden käyttökulttuuri ovat kuitenkin luoneet meille väärän mielikuvan esitykseen valmistautumisen merkityksestä: Ei tarvitse edes harjoitella, koska on tämä ohjelma, johon asiat voi kirjoittaa muistiin mistä seuraa se, että jos aineistoa on liikaa, ohitetaan ylimääräinen. Ajattelutapa kuvastaa sitä, että tärkeintä on päästää puheenvuoron pitäjä mahdollisimman vähällä. Esityksen pitämisen tarkoitus on kuitenkin välittää viesti muille ihmisille havainnollisesti, kiinnostavasti ja tehokkaasti. Ellei tähän valmistautuminen tunnu mielekkäältä, puheenvuoro on parempi jättää pitämättä ja kaikkien aika säästyy. Mitähän muuten tapahtuisi, jos ylimalkaisen, sieltä täältä sisäluetun esityksen sijaan käynnistäisi vaikka keskustelun käsiteltävästä aiheesta?

TesktikuvaValmistaudu juuri kulloisellekin yleisöllesi

Vaikka Suomi on kieltämisen luvattu maa, oikea ratkaisu hosuen ja loikkien pidettyihin esityksiin ei ole vaatia “powerpointien” kieltämistä. Parempi ratkaisu on ryhtyä käyttämään tovi valmistautumiseen vaikka materiaali olisi tuttuakin. Esitykselle varattu aika on keskeinen tekijä ja vaikuttaa väistämättä materiaalin rajaamiseen. Jos aika lyhenee edellisestä esityksestä, jotakin on jätettävä pois.

Jokaisella esitystilanteella on kontekstinsa, jonka muodostavat osallistujat, aika, paikka ja tilaisuuden tarkoitus. Näistä saadaan rajaus esitykselle ja siinä käytettävälle materiaalille. Jos valmistautuu puhumaan ympäripyöreitä kaikesta, ei valmistaudu rajauksen mukaiseen näkökulmaan.

Heitän myös pallon tilaisuuksien vetäjille. Jos he olisivat jämäkämpiä varatun aikansa ylittäneiden suhteen, esityksiin valmistautumisesta voisi tulla trendi. Jos puheenvuoron mitaksi on annettu puoli tuntia, se on puoli tuntia. Sen jälkeen piuhat irti seinästä!

 

outilammi_verkko_vaaleatausta

 

Kirjoittaja Outi Lammi on kouluttaja/tietokirjailija.
www.outilammi.fi

 

 

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle