Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Kun huuto ei kuulu

paloautot

Turvallisuus vaatii äänen

Evoluutio loi meihin kommunikoinnin tarpeen, joka korostuu voimakkaasti hädän hetkellä. Hädässä pitää voida huutaa apua ja saada rauhoittavaa neuvoa. Turvajärjestelmän on aika oppia kommunikoimaan.

Turvajärjestelmät kehittyvät verkkopohjaisiksi, siirtyvät pilveen ja integroituvat yhä syvemmin.

Tähän asti on ollut tavallista, että valvomoista voidaan seurata kohteiden tapahtumia tai ainakin tutkia valvontakameran tallenteet, kun jotakin on tapahtunut. Jälkiä tutkittaessa tullaan kuitenkin aina jälkijunassa ja korjaillaan tapahtuneita vahinkoja. Nykyaikaan kuuluu, että asioita voidaan ennakoida ja vähentää siten kustannuksia.

 Pienikin kontakti voi ratkaista paljon

Kuvitellun Hoiva Oy:n hoivakodeissa ovet lukitaan yöksi, joskus päivälläkin, kun henkilöstöä on vähän paikalla. Joku saattaa kuitenkin soittaa ovikelloa, ja silloin vastaajan pitäisi voida myös avata tulijalle ovi. Hoivakotiketjulla valvottavia ovia on kymmeniä eri puolella Suomea. Ovikellot on kytketty toisiinsa IP-verkon yli, joten signaali tavoittaa paikallisen vuorossa oleva hoitajan GSM-puhelimen. Tämä voi keskustella kaukaakin ovikellon soittajan kanssa, ja tunnistettuaan tämän voi myös päästää hänet sisään.

Zenitel Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Uskali korostaa äänen välittymisen merkitystä turvallisuusratkaisuissa.

Zenitel Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Uskali korostaa äänen välittymisen merkitystä turvallisuusratkaisuissa.

– Tämä on esimerkki verkottuneesta viestintäratkaisusta, johon voidaan liittää myös kamera, sanoo Zenitel Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Uskali.
Hän korostaa sen tärkeyttä, että seurantatyyppisen valvonnan ohella kyetään myös vaikuttamaan valvontakohteeseen äänellä heti kun tarvitaan, eikä vasta jälkeenpäin.
– Kun pysäköintitalon kerrokseen on kerääntynyt joukko pussikaljoille, voi asian kamerasta havainnut valvoja kuuluttaa suoraan asiattomille, että paikalta pitäisi poistua. Usein jo kehotus tekee vaikutuksen. Turvallisuudella on ääni.

Turvallisuuden visiot lähitulevaisuudessa

Jopa neljä viidestä automaattisesta palohälytyksestä on virheellisiä, siis 80 prosenttia. Vuosittain niistä kertyy turhia kustannuksia yli 10 miljoonaa euroa. Lähitulevaisuudessa kuitenkin vältytään lähtemästä palopaikalle, jos ei pala.
Esimerkiksi uuden kauppakeskuksen avajaisväki joutui kaksi kertaa poistumaan ulos palohälytyksen vuoksi. Hälytys osoittautui kummallakin kertaa vääräksi, mutta asiakkaat seisoivat ihmeissään ulkona pitkät tovit, kun palomiehet tutkivat keskusta.
Jos tilannekuvaa voitaisiin luoda yhdessä, turhat, kalliit käynnit vältettäisiin.
– Mahdollisuus välittömään vuorovaikuttamiseen palokunnan ja kohteen välillä ehkäisisi vahinkoja ennalta sekä pienentäisi väärien hälytyksien aiheuttamia kustannuksia, Uskali sanoo.
Jos palokunta saisi reaaliaikaista, oikeaa tietoa hälytyspaikalta, ei paloautojen tarvitsisi lähteä suotta liikkeelle. Lähitulevaisuus tuo tähän ratkaisuja.

 Näkikö kukaan Virtasta?

Paikannustekniikka mahdollistaa pian tarkan tiedon saamisen ihmisten ja esineiden sijainnista ja liikkeistä. Kun esimerkiksi vartija kiertää radiopuhelimineen teollisuuslaitoksessa yöllä, jää paikallistamisjärjestelmään hänestä jälki, joka kertoo, milloin hän liikkui. Vartijalla voi olla radiopuhelimessaan myös gps. Yllättävän tapahtuman aikaikkuna voidaan silloin määrittää tarkasti paikallistusjärjestelmän raporteista.
– Silloin koko ympäristöstä pystytään luomaan tarkempi tilannekuva, ja tapahtumiin voidaan myös reagoida oikeammin. Tässä voisi olla paikannuksen lisäksi mukana kamera ja myös keskustelumahdollisuus. Jos valvomo havaitsee vaikkapa asiattoman henkilön liikkuvan alueella, tälle voitaisiin antaa kehotus poistua, ja myös mahdollinen selitys kuultaisiin valvomoon.
Ulkotiloissa, kun on saatavissa riittävä ”näkyvyys” GPS-satelliitteihin, voidaan helposti suunnitella paikallisia tai valtakunnallisia paikannusjärjestelmiä. Kun GPS-näkyvyyttä ei ole, kuten sisätiloissa tai vaikka kaivoksissa, voi paikannuksen lähitulevaisuudessa toteuttaa langatonta laajakaistaverkkoa hyödyntämällä.
Henkilö- tai tavaraliikennettä seurattaessa tiedettäisiin, kuka meni esimerkiksi kaivokseen, jos henkilöt varustetaan RFID-tunnisteella. Kun he kulkevat RFID-tunnistimen ohi, saadaan tieto juuri tietyn henkilön sijainnista. Tunnistimen ohessa olisi luonnollisesti käytettävissä vuorovaikutteinen ääniyhteys. Osa näistä sovelluksista kuuluu jo huomiseen, osa vasta ylihuomiseen, mutta ne lähestyvät nopeasti.

Turvallisuuden ”kaiken teoria”

Juha Uskali näkee turvatekniikan lähitulevaisuudessa integroituvan yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa kaikki osaset palvelevat turvallisuutta: Kamerat, lukitseminen ja kulunvalvonta, äänen välittäminen ja hälyttäminen, erilaisten riskikohtien mittaaminen sekä paikantaminen ohjautuvat yhdestä järjestelmästä. Myös erilaiset verkkoympäristöt ja käyttöliittymät tulevat Uskalin mukaan yhdentymään.
– Toivon, että joku tekisi turvatekniikalle ”applet” eli loisi niin helpon ja toimivan käyttöliittymän, että sillä hoidetaan helposti koko kokonaisuus.
Zenitel on omasta puolestaan valmis tulossa olevaan integraatioon.
– Haluamme integroitua eri järjestelmien kanssa, jotta huuto kuuluisi kaikissa ratkaisuissa. Siksi käytämme järjestelmissämme rajapintoja, joihin yhteistyökumppaneiden on järjestelmillään helppo integroitua; niin kamera- kuin kulunvalvontajärjestelmiin ja erilaisiin käyttöliittymiin, Uskali sanoo.
Kun useat eri järjestelmät toimivat yhdessä sujuvasti, paranee reagointiaika ja toimintojen joustavuus. Turvallisuustaso kasvaa, ja kokonaiskustannukset laskevat.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle