Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Aktiivinen kuunteleminen on huomioonottamista

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Usein luulemme kuuntelevamme, vaikka olemmekin vain ”kuulolla”. Olemme kuuloalueella, mutta kaikkea muuta kuin keskittyneenä vaikkapa työkaverin juoruiluun tai puolison raporttiin omasta työpäivästään.

Ehkä suurin syy lemmikkien suosioon on se, että ne näyttävät kuuntelevan rapsuttajaansa aidosti. Ainakaan ne eivät kiirehdi esittämään omia näkemyksiään.

Ehkä suurin syy lemmikkien suosioon on se, että ne näyttävät kuuntelevan rapsuttajaansa aidosti. Ainakaan ne eivät kiirehdi esittämään omia näkemyksiään.

Parhaimmillaan se, että toinen kuuntelee aktiivisesti, on hivelevää kuin hieronta. Aidosti kuuntelutaitoisesta henkilöstä tulee väkisinkin suosittu, vaikka hän ei itse ymmärtäisi, miksi.

Aktiivinen kuuntelu on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Se on tietoinen päätös keskittyä täysin toisen kuuntelemiseen. Kuuntelija päättää pitää mahdolliset omat mielipiteensä, asenteensa ja ennakkoluulonsa pinnan alla ja täysin poissa tilanteesta. Hän pitäytyy avoimena toisen ilmauksille tavoitteenaan saada mahdollisimman tarkkaa ymmärrys siitä, mitä toinen haluaa sanoa. Kun siinä onnistuu, toinen tuntee tulevansa kuulluksi. Tunne on syvällinen ja vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta. Jos aktiivisen kuuntelun taito olisi yleisempi, suuri osa työelämän tai parisuhteen riitoja jäisi käymättä.

 Psykologille arkea, jokamiehelle haaste

Jos on joskus käynyt terapiassa tai muuten psykologin juttusilla, on voinut saada aavistuksen aktiivisesta kuuntelusta. Väkivallaton viestintä, puhejudo ja Balanssitanssi  perustuvat myös osin aktiiviseen, asenteettomaan kuunteluun. Myös NLP:n tekniikat sisältävät aktiivisen kuuntelun.

Esimerkiksi terapiassa puhuvalle käy joskus parhaimmillaan niin, että kun hän saa puhua rauhassa keskeytyksittä ja keskittyen, hän tavallaan ”kuulee oman totuutensa”, eli ymmärtää pohtimansa asian syvemmin.

Haastavaa aktiivisessa kuuntelussa on siirtää kokonaan syrjään omat tavoitteet ja mielipiteet. Ei ole tarkoitus osoittaa edes samanmielisyyttä, ymmärtämystä tai empatiaa. Vain keskittyä ymmärtämään kiirehtimättä mahdollisimman oikein mitä toinen haluaa sanoa. Tavallisissa keskustelutilanteissahan maltamme tuskin odottaa toisen lopettavan lauseensa että pääsisimme kertomaan oman näkemyksemme asiasta. Aktiivinen kuunteleminen voi olla erittäin terapeuttinen kokemus kenelle tahansa nykyajan puheliaalle ja nopeasti reagoivalle ihmiselle.

Miten kuunnella aktiivisesti

Vaikka keskittyykin kuuntelemaan, kuuntelija ei ole täysin passiivinen. Hän auttaa pienin keinoin puhujaa ajattelemaan tilanteessa ja tukee tätä. Hän miettii kuulemaansa, katsoo välillä ”puhujan silmäkuopista”, tekee ehkä tarkentavia kysymyksiä.

Aktiivinen kuuntelija suhtautuu kunnioittavasti puhujaan ja antaa tälle tilaa. Hän on keskittynyt, mikä näkyy myös hänen sanattomasta viestinnästään. Hän katsoo kuunnellessaan puhujaa ja viestii ilmeellään avoimuutta. Hänen kehonsa kieli on avointa; esimerkiksi käsivarret eivät ole ristittyinä rinnalle eikä jalka nostettuna toisen päälle. Muutenkin asento on rentoutunut. Hän on levollinen, että puhuja tuntisi saavansa puhua kiireettömästi.

Kuuntelija voi toistaa kuulemaansa lauseen, erityisesti jos ei ole varma ymmärsikö oikein. Hän voi myös kysyä selventävän kysymyksen. Hän voi myös auttaa puhujaa luotaamaan omaa asennettaan, esimerkiksi: Mitä siitä ajattelet, mitä se sinusta merkitsee? Tai hän voi auttaa puhujaa tunnistamaan tunteitaan: Miltä se sinusta tuntui? Se tuntui varmaan pelottavalta? Omia ratkaisuvaihtoehtojaan ei kuitenkaan pidä tarjota.

On tärkeää antaa tilaa puhujalle hiljaisuudella, mutta joskus on hyvä antaa minimipalautetta, jotta puhuja tietää tulevansa kuulluksi. Minimipalaute on tuota pientä, yksitavuista ääntelyä, joka kuuluu keskustelussa kuuntelijalle, kuten: Aha, hmm, hm…

Kokeile, miltä tuntuu yllättää kollega tai puoliso kuuntelemalla häntä kunnolla.

 

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle