Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Soiko korvissasi? – Tinnitusta voi hoitaa

Tinnitus on vähän kuin amputoidun raajan aavesärky.

Tinnitus on vähän kuin amputoidun raajan aavesärky.

Tinnitus on korvissa tai päässä kuultavaa ääntä, joka muistuttaa soimista, vihellystä, vinkunaa, suhinaa tai kohinaa, eikä selity ulkoisella äänilähteellä. Kyseessä on kuulojärjestelmän poikkeava biosähköinen toiminta. Tinnituksen yleisin syy on altistuminen melulle, ja moi muusikko kärsiikin siitä. Myös jotkin lääkkeet, stressi, lihaskireys, verenpaine ja monet muut tekijät voivat myös laukaista tinnituksen. Lisää tinnituksesta voi lukea Helsinki Ear Instituten sivuilta .

Tinnitus on luultua yleisempää ja sitä esiintyy sekä nuorilla että iäkkäämmillä. Absoluuttiseen hiljaisuuteen joutuessaan 95 prosenttia meistä kuulee tinnitustyyppistä ääntä. Väestöstä jopa 10–15 prosentilla on pitkäaikaista tai jatkuvaa tinnitusta. Noin 1–3 prosentilla tinnitus aiheuttaa stressireaktion, joka tuottaa univaikeuksia, ahdistuneisuutta tai mielialan laskua ja joskus lopulta masennusta.

Tinnitukseen liittyy usein myös ääniyliherkkyys, eli hyperacusia, jolloin jo vähänkin voimakkaammat äänet koetaan epämiellyttävinä.

Tinnituksen hallintaa voi opetella

Tinnituksesta kärsivä tarvitsee tietoa, jotta tinnituksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa työlle ja elämälle yleensä. Kun opettelee tinnituksen hallintaa, voivat stressi- ja ahdistusoireet, univaikeudet, työnvaihtotarve ja työkyvyttömyyden uhka vähentyä.

Työterveys- ja työsuojeluorganisaatiot tarvitsevat lisää tietoa tinnituksesta. Tähän tulokseen tulivat Työsuojelurahaston tukemassa tinnitus-hankkeessa professorit (emeritus) Matti Ylikoski ja Jukka Ylikoski, tekniikan tohtori Antti Koivula, ja erikoissairaanhoitaja, audionomi Jarmo Lehtimäki.

Tehostetulla viestinnällä tinnitus.fi-sivuston päivittäinen käyttäjämäärä nousi noin 30:stä lähes 80:een.

Verkkosivulla on toiminnallinen palvelualusta, jossa on tietoa tinnituksesta, vaikeusarviokysely, hoitomuotoja ja palveluntarjoajia. Sivustolla voi myös testata tinnituksensa vaikeusastetta.

Tinnituksen hoitomuotoja ovat opastava neuvonta, äänihoito, vagushermostimulaatio, aivorungon kuulotumakestimulaatio ja ylipainehappihoito. Ahdistuskierre pyritään katkaisemaan lisäämällä ymmärrystä tinnituksen synnystä, mekanismista ja sen vaarattomuudesta.

1 kommentti artikkeliin “Soiko korvissasi? – Tinnitusta voi hoitaa”

  1. Riitta Kaukonen kirjoitti:

    Hei

    Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä on akupunktiohoidolla pystytty auttamaan tinnituksesta kärsiviä.

    Terveisin

    Riitta Kaukonen

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle