Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Jännittäjä, aseta itsesi alttiiksi esiintymällä

Jännittävä pelkää naurunalaiseksi joutumista kuin olisi alasti pukeutuneiden edessä. Kokemus auttaa.

Tuntuuko ajatus esiintymisestä tältä? Kokemus auttaa. Hanki sitä!

 

Jo pitkään sivuiltani on haettu eniten apua esiintymisjännitykseen. Jännitystä voi helpottaa monilla konsteilla, mutta tärkeintä jännittäjälle ehkä on asettaa itsensä alttiiksi tilanteille, joissa jännittää. Jännittävien tilanteiden välttäminen saa esiintymispelon vain kasvamaan kunnon möröksi. Kun haastaa itsensä ja heittäytyy pelottavaan tilanteeseen, sen herraksi on mahdollisuus vähitellen päästä. Allergioitakin hoidetaan siedättämällä.

 Itsensä voi haastaa monella tavalla:

  • Järjestä itsesi tilanteisiin, joissa sinun on esiinnyttävä jonkin verran. Monelle karaoke on ollut se paikka, jossa parin luikautuksen jälkeen ovat pelot alkaneet hiukan hellittää.
  • Ota johtavia rooleja, joissa joutuu tavallaan ”esiintymään” ilman minkäänlaista estradia: tarjoudu esittelemään yritys vierailijoille tai vedä suunnittelupalavereita ja kokouksia. Oman alan tutuista asioista voi tuntua helpoimmalta puhua.
  • Mieti, miten esittelet työtäsi, jos joskus tulisi tilanne, jossa joku olisi kiinnostunut kuuleman siitä. Ennen kuin huomaatkaan, olet suunnitellut hissipuheesi.
  • Mene mukaan paikalliseen harrastajateatteriin. Jos kovasti pelottaa, voit aluksi näytellä sitä tarjoilijaa, joka näkyy taustalla viisi sekuntia äänettä. Ei-ammattilaisten yhteisö on turvallinen paikka kokeilla. Moni siellä myös jakaa pelkosi. Sieltä voi löytyä myös hyviä ideoita pelon voittamiseen.
  • Suunnittele vaikka hissipuheesi, jonka puhut oman puhelimesi videolle ikään kuin se olisi kiinnostava juttukumppani. Kun katselet sitä, totut oman äänesi kuunteluun ja itsesi katseluun. Sillä on valtava helpottava vaikutus jännittämiseen.
  • Lakkaa pyrkimästä täydellisyyteen. Täydellisyys on hyvän vihollinen. Salli virheet ja kömmähdykset puhuessasi, niin vaikutat inhimilliseltä. Kaikkien empatia on silloin puolellasi.

Oma suhtautuminen jännittämiseen on ratkaisevaa. Jännittäminen ei vähene pelkoa kieltämällä, pikemminkin päinvastoin: hyväksymällä ja sallimalla.

Jos et tee jännityksellesi mitään, et saavuta mitään!

 

Esiintymisjännityksestä muuta:

Töpeksi aina kun voit

13 vinkkiä, joilla nujerrat esiintymispelon

 

 

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle