Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Jari Sinkkonen Vuoden puhujaksi 2014

Jari Sinkkonen on Vuoden puhuja 2014. Kuva: Kimmo Janas.

Jari Sinkkonen on Vuoden puhuja 2014. Kuva: Kimmo Janas.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, tohtori Jari Sinkkonen valittiin Logonomit ry:n Vuoden puhujaksi 2014. Valinta tehdään perinteisesti päättyneelle vuodelle.

Sinkkonen on jo vuosikymmenien ajan puhunut lasten puolesta ja hänen lähestymistapansa on lämmin ja aidosti lasten elämää myötäelävä. Sinkkonen varoo kuitenkin puheissaan syyllistämästä lasten vanhempia.

– Diagnoosit salpaavat ajattelua. Ei sen lapsen nimi ole Petteri Asperger. Hän on aivan omanlaisensa persoona, jollaista ei ole koskaan aiemmin ollut. Kannattaa tutustua lapseen omana itsenään, on sanonut vuoden puhuja 2014.

Sinkkosen puheenvuorot ovat elämänmakuisia, mutta niistä huokuu vahva tutkimuksellinen ja kokemuksellinen pohja. Puhetaidon opettajat arvostavat erityisesti sitä, että Sinkkonen korostaa aidon vuorovaikutuksen tärkeyttä kasvamisen tukijana:

– Hyvän itsetunnon juuret ovat rakastetussa ruumiissa. Vauvaa otetaan syliin, hellitään, katsotaan kauniisti. Katseella on suuri merkitys, yleensäkin kaikilla muilla asioilla kuin sanoilla; kosketuksella, eleillä. Äänensävy tavoittaa persoonan syvimpiä kerroksia. Musiikki, lapselle laulaminen, menee sanojen tuolle puolen.

– Riittävän hyvä vuorovaikutus on sensitiivistä lapselta tuleville viesteille. Se tukee lasta löytämään sopivan arjen rytmin ja tasoittaa normaalielämään kuuluvia stressihuippuja. Vuorovaikutus heijastaa lapseen päin myönteisiä tunnelmia ja virittäytyy lapsen tarpeisiin. Itsetunnon kulmakivi on se, että lapsi on juuri sellaisenaan vanhemmille äärettömän tärkeä ja rakas.

Valinnalla korostetaan puhekulttuurin merkitystä

Jari Sinkkonen on 39. logonomien valitsema Vuoden puhuja. Ensimmäinen vuoden puhuja oli Tasavallan presidentti Urho Kekkonen, joka palkittiin Vuoden 1971 puhujana Flooran päivänä 1972. Vuoden puhujan valinnalla logonomit vaalivat suomalaista puhekulttuuria. Vuoden puhuja -perinne sai alkunsa vuonna 1972. Logonomit halusivat korostaa silloin vaikenemista arvostavalle suomalaiselle yhteiskunnalle puhekulttuurin merkitystä.

Vuoden puhujien ammattijakaumaa johtavat poliitikot, yliopiston opettajat, toimittajat ja kirkon vaikuttajat. Muita yhteiskuntaan puheella vaikuttaneita ovat olleet ammattiyhdistyksen puheenjohtaja, rauhanliikkeen johtava vaikuttaja, taiteilija, nuorten parissa valistustyötä tekevä henkilö ja antiikkiasiantuntija. Hyvin puhuvia suomalaisia logonomit ovat löytäneet monilta eri elämänalueilta.

Jokaisella Vuoden puhujalla on ollut painavaa sanottavaa. Monen kohdalla on huomiota kiinnitetty myös puheen persoonallisuuteen ja vuorovaikutteisuuteen. Puhujan aitous, hyvä kuuntelutaito, rohkeus ja lämpö on myös huomioitu valintaperusteissa.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle