Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Kesällä nostetaan maljoja!

maljapuhekansi

Jo Sibelius ja Leino sen tiesivät: maljat ilman maljapuheita ovat silkkaa juopottelua!
Maljapuheet tekevät juhlasta tai arkisemmastakin yhdessäolosta viihtyisämpää.

Maljapuheen tarkoitus on aina kohottaa tilanteen tunnelmaa. Se voi tarkoittaa monenlaisia eri tarkoitukseen pidettyjä puheita; onnitteluja, kiitoksia, kannustuksia, tervetulotoivotuksia. Yhteistä niille on kuitenkin, että ne päättyvät yhteisen maljan nostoon.

Tervetuloa illalliselle!

Isäntä pitää yleensä tervetulopuheen illallisen aluksi. Siinä hän nostaa lopuksi maljan aperitiivilla, ellei ruokaviiniä ole vielä kaadettu. Tervetulopuhe voi olla hauska, mutta sen pitäisi olla lyhyt.

lasiKiitos isännille!

Kiitosmaljan paikka tulee illallisen päästessä siihen vaiheeseen, että jälkiruokalautaset on katettu ja jälkiruokajuoma kaadettu. Silloin on aika kiittää tilaisuuden järjestäjää; isäntää tai emäntää mukavalla maljapuheella.

Vähän muodollisemmassa tilanteessa kiittäjän rooli osuu kunniavieraalle. Entä jos varsinaisia kunniavieraita ei ole, tai kukaan ei tiedä olevansa sellainen? Tapana on, että emännän oikealle puolelle plaseerattu vieras kiittää. Jos ei ole emäntää – eikä edes plaseerausta, osuu seuraavaksi rooliin porukan fiksuin ja huomaavaisin.

Vähän muodollisempi maljapuhe

Maljapuheen pitäjä nousee seisomaan kunnolla, mieluiten tuolinsa taakse – ja jos on mies, napittaa takkinsa. Hän kilistää lasiinsa lusikalla tms. ja odottaa, kunnes saa yleisönsä huomion.

Hän aloittaa kohdettaan katsoen puhuttelulla mukavan puheensa, joka on lyhyt, ja joka pidetään ilman luntteja. Sen verran muistaa kyllä, ja jos muistaminen tuntuu hankalalta, puhe on liian pitkä. Jo minuutissa, kahdessa, ehtii sanomaan paljon, ja viisi minuuttia alkaa olla liikaa. Pitää pystyä puhumaan hitaasti ja tauotkin kuuluvat puheeseen. Hitaus antaa arvokuutta ja uskottavuutta.

Mitä spontaanimmalta ja rennommalta puhe vaikuttaa, sitä paremmin se on harjoiteltu. Vaikka maljapuheen pitää olla spontaanin oloinen, se on hyvä harjoitella. Eihän kukaan halua, että kohde vaivaantuu tai yleisö kokee myötähäpeää?!

Puheessa on aina napakka aloitus, sitten käsiteltävä asia, ja loistava lopetus. Vaikka siinä olisi vain kolme lausetta, siinä on nämä osat.

Jos puhuja ei ole kerta kaikkiaan yleisössä läpeensä tunnettu persoona, hän valaisee jollakin tapaa rooliaan: ”Toimittuani Martin rinnalla pitkään apulaisjohtajana, uskon tietäväni, mitä tänään juhlittava, uskomaton tulos hänelle itselleen merkitsee.”

Kaikille maljapuheille on yhteistä, että ne ovat myönteisiä, lämpimiä ja lyhyitä. Väkinäinen vitsin vääntäminen ei kannata, jos ei ole huumori-ihmisiä, mutta luonteva huumori on paikallaan.

Kun olet lopettamassa, lopeta kiitokseen, katso kohdetta kohottaen malja hänen suuntaansa. Juotuasi katso vielä kohdetta, voit nyökätä, ja istuudu.

Hassuja tapoja

  • Maljapuheeseen  ei kuulu aplodeja, mutta joskus väki aplodeeraa spontaanisti hyvälle puheelle, eikä se haittaa.
  • Joskus näkee jonkun innostuvan lisäämään huutelemalla jotakin puhujan maljannostoon, mutta se on sopimatonta. Toisen maljapuhetta ei pidä keskeyttää eikä jatkaa.
  • Toinen paha moka on, että malja kohotetaan puhujan kanssa, mutta se lasketaan juomatta. Maljasta kuuluu juoda aina kun se on nostettu. Jos ei halua juoda, sen voi nostaa huulilleen ja olla juovinaan.
  • Lasien kilistely on monille suomalaisille mieluisa tapa, mutta se on meluisaa, kestää kauan ja joku huomaamatta ohitettu loukkaantuu. Lasin kohottaminen silmien tasolle riittää hyvin.

 

Tässä esitetyn, melko muodollisen kiitospuheen kaavan ei kannata antaa jähmettää itseään. Kaikkein tärkeintä puhuessa on kuitenkin viestiä koko olemuksellaankin aito lämpö, vilpittömyys ja hymy. Olet onnistunut täysin, kun kohteella on hyvä mieli.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle