Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Osallista rohkeasti

Kouluttajana kannattaa osallistaa kuulijansa.

Kouluttajana kannattaa osallistaa kuulijansa.

Kuulemansa unohtaa, ja sen mitä itse tekee, muistaa. Siksi haluan keskittyä koulutuksissani käytäntöön ja kuulijoiden osallistamiseen, riippumatta siitä onko aiheena ihmissuhdetaidot, fysiikka vai yrittäjyys. Tästä kirjoituksesta löydät runsaasti vinkkejä yleisön pitämiseksi hereillä esityksissäsi. Uskalla olla tosi hyvä, ja unohda varman tasainen tylsyys. Virheitä tulee aina, ja niistä pääsee kyllä eteenpäin.

Aloita pamauksella

Esitä heti alkuun provosoiva väite tai kysy yleisöltä kysymys. Anna vaikka kolme vastausvaihtoehtoa tai kysy jotakin määrää. Tällaisiin kysymyksiin yleisön on helppo lähteä mukaan huutelemaan. He tietävät heti, että nyt on jotain erikoisen hienoa tulossa. Innostuksesi tarttuu.

Käytä henkilökohtaisia asioita

Kerro harrastuksesi esittelyssäsi. Sano kohteliaisuus tilaisuudesta tai yleisön erikoisalasta, niin olet heti hyvä tyyppi. Väännä esimerkkejä paksusta rautalangasta, hyvin konkreettisesti vaikka Pekan ja Tiinan näkökulmasta eri tilanteista kertoen. Kuulijat näkevät sinut inhimillisenä läheisenä ihmisenä, ja pääsevät itse omien kokemuksiensa kautta tilanteisiin mukaan.

Laita yleisö liikkumaan

Piristä kuulijoita ohjaamalla hengitysharjoitus. Pyydä niitä kaikkia viittaamaan, joille kertomasi tilanne tai esittelemäsi kirja on tuttu. Näytä viittaamisessa itse esimerkkiä, niin useampi uskaltaa aktivoitua. Kierrätä jotakin fyysistä esinettä, kuten esimerkkituotetta tai kirjaa, luokassa. Aktivoi ihmiset kokeilemaan. Pidemmillä luennoilla kannattaa pitää 10 min jaloittelutauko, jonka aikana kaikki poistuvat tilasta kävelemään ja tuulettamaan aivoja.

Keskustele, ja unohda monologin paasaus

Kohdista puheenvuorosi “sinulle”, ei määrittelemättömälle joukolle tai “teille.” Kysy välissä yleisön mielipidettä käsiteltävästä aiheesta, vastausta odottaen tai retorisesti. Jaa ihmiset 4 hengen ryhmiin ja alusta 5 minuutin ryhmäkeskustelut. Kerro selvästi Twitter-nimesi, facebook-fanisivusi ja sähköpostiosoitteesi. Suomalaisilta ei koskaan tule liikaa yhteydenottoja.

Lopuksi heitä yleisölle kutsu toimintaan jatko-ohjeiden muodossa. Tekeminen ei lopu esityksen loppuun, vaan jatkuu entistä kovemmalla sykkeellä. Ihminen kasvaa epämukavuusalueellaan, niin sinä kouluttajana kuin osallistujatkin. Go!

Karla Nieminen

 

 

 

Kirjoittaja Karla Nieminen on
ihmissuhdetaitokouluttaja Jäänmurtajat Oy:ssä.

 

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle