Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Tinnitukseen ehkä löytynyt lääke

tinnnitusTinnitus on stressaava, krooninen vaiva, joka tuntuu viheltävinä, napsahtavina tai muina haamuääninä. Se aiheutuu tyypillisesti altistumisesta kovalle melulle ja vaivaa usein esimerkiksi muusikoita. Amerikkalaisista arvioidaan 5–15 prosentin kärsivän tinnituksesta.

– Merkittävä osa ihmisistä altistuu koville äänille ilman, että tinnitusta kehittyy. Syytä ei tunnettu, ja siksi ryhdyimme tarkastelemaan sitä tässä tutkimuksessa, sanoo auditiivisen fysiologian tohtori Thanos Tzounopoulos Pittsburgin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.
Nyt molekyylitason mekanismit tinnituksen takana ovat hieman auenneet eläinmallissa, ja on todennäköistä, että vaivaan löydetään lääke.

Hiirimallin mukaan tinnitus liittyy korvan simpukan ydinsolujen yliaktiivisuuteen.  Solut tuottavat impulsseja silloinkin, kun ääniärsykettä ei ole. Hyperaktiivisuus johtuu siitä, että pienet KCNQ-kanavat, joita pitkin kaliumionit poistuvat solusta, vähenevät. Tähän löydökseen perustuen KCNQ-kanavien aktivaattorit saattavat tuoda ratkaisun tinnitukseen.

Lähde: Science Daily

Aiheesta aiemmin Puhetyössä:

Kuulo voi kärsiä vapaallakin

Soiko korvissasi?

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle