Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Äidin puheella on valtava merkitys lapsen sosiaalisille taidoille

On tärkeää, miten äiti juttelee pikkulapsensa kanssa.

Äiti, joka kommentoi lapsensa ajatuksia ja tunteita vuorovaikutuksessa, auttaa lasta kehittymään sosiaalisesti taitavammaksi.

Yorkin yliopiston psykologit löysivät uutta todistetta sille, miten paljon vanhempien tietynlainen kielenkäyttö näiden puhuessa lapsilleen voi auttaa lasta ymmärtämään muiden ajatuksia kasvaessaan.

Tohtori Elizabeth Kirk seurasi 40:n äiti-lapsi-parin keskinäistä jutustelua leikin aikana, kun lapset olivat 10, 12, 16 ja 20 kuukauden ikäisiä. Hän tallensi vanhempien puhetta 10 minuutin ajan näiden leikkiessä lapsensa kanssa. Jokainen äidin lapselle tekemä, lapsen käytöstä tai ajatteluprosessia koskeva kommentti merkittiin ylös (esimerkiksi, jos lapsella oli hankaluuksia saada leikkiauton ovi auki, voitiin merkitä ”turhautunut”).

Tutkituista äiti-lapsipareista 15 tutkittiin lasten kasvettua 5–6-vuotiaiksi. Lasten sosiaalis-kognitiivisia kykyjä arvioitiin käyttämällä outojen tarinoiden menetelmää. Taso, jolla lapsi kykeni suhtautumaan muihin ja ymmärtämään toisen ajatuksia, merkittiin ylös. Outojen tarinoiden menetelmässä lapselle luetaan lyhyt tarina, joka kuvastaa jotakin 12 sosiaalisesta skenaariosta, kuten esimerkiksi vastakkaisia tunteita, valheita, vakoisia valheita, suostuttelua, teeskentelyä, vitsailua, väärinkäsittämistä, kielikuvia tai ulkonäkö vs. todellisuus -sarkasmia. Sitten lapselle esitetään seurantakysymyksiä sekä testataan siitä, ymmärsikö hän tarinaan kätkeytyvän ajatuksen. Tulokset osoittivat vahvaa positiivista korrelaatiota aiempien ajatteluun ja tunteisiin liitettyjen kommenttien ja lapsen tarinasta saaman pistemäärän välillä.

Lasten kyky ymmärtää toisten ihmisten tunteita 5-vuotiaina siis riippui pitkälti siitä, kuinka paljon heidän äitinsä kiinnittivät puheessaan huomiota heidän tunnekokemuksiinsa vauvoina.

– Nämä löydökset osoittavat miten äidin kyky tunnistaa varhain lapsensa ajatuksia ja tunteita auttaa lasta kehittämään ymmärrystä ja empatiaa muiden ajattelua kohtaan, sanoo tohtori Kirk, joka opettaa psykologiaa Yorkin yliopiston psykologina laitoksella.

 

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle