Verkkolehti kaikille puheesta kiinnostuneille

Suomen kieli sanoi ”tervetuloa”

Vapaaehtoinen kielenopettaja löytää metodin ja materiaaleja Suomi sanoo -sivustolta.

Vapaaehtoinen kielenopettaja löytää metodin ja materiaaleja Suomi sanoo -sivustolta.

Maahanmuuttajien kotouttaminen ja suomen kielen opettaminen heille nähdään tärkeänä, mutta samalla on kauhisteltu sitä, miten vähän asiaan on resurssseja. Nyt tarjolle on kuitenkin tuotu jotakin hyvin epäsuomalaista: mahdollisuus oppia ja opettaa kieltä ilman muodollista opettajuutta ja pätevyyttä.

Helsingin yliopiston opettajaopiskelijat ovat kehittäneet koulutusohjelman, jonka avulla turvapaikanhakijoille opetetaan suomen kieltä.
Asialle on rakennettu sivusto, jossa opettamismetodia, puhuvaa sanakirjaa ja materiaaleja esitellään tekstein ja videoin. Mikä tärkeintä, sivuston avulla tähdätään elävän puhekielen oppimiseen. Mitä hyötyä onkaan kirjakielen tai hyvän yleiskielen taitamisesta, jos kaikkialla kuulee pelkästään puhekieltä, joka vielä värittyy murtein ja slangi-ilmaisuin? Kieli on välttämätön työkalu selviytymiseen ja sopeutumiseen. Kun rauta on taottu edes jonkinlaiseen kuntoon, sitä ehtii kyllä kiillotella myöhemminkin.

Estradivapaa metodi

Sivustolla käytettävä Toisto-metodi perustuu yhteisölliseen kielenoppimismalliin (Community Language Learning). Sen perusperiaatteina ovat turvallinen ilmapiiri, rauhallinen eteneminen, opettajan apu ja puhumiskeskeisyys. Malli sopii sirpaleiseen ja hektiseen kontekstiin, kriisitilanteessa eläville ja keskittymisvaikeuksista kärsiville. Jokainen tuokio lähtee nollasta, poissaolot eivät haittaa, kirjoitustaitoa ei edellytetä. Kielioppisääntöjen opettelun sijaan menetelmä perustuu puhutun mallin toistamiseen. Jokaisella tunnilla opitaan yksi vuorovaikutustilanne ja siihen kuuluva rakenne. Koko paketin kerännyt opiskelija oppii tarkkaan harkitun valikon suomen kielen perusrakenteita ja sanastoa.
Toisto-metodin erityisyys on, että tuokioita voi kuka tahansa suomea osaava ohjata. Materiaalipaketti koostuu kymmenestä erilaisesta suullisesta kielenoppimistuokiosta näytevideoineen ja ohjemateriaaleineen. Toisto-metodi on räätälöity erityisesti turvapaikanhakijoiden suomen kielenopetusta varten.

Toisto-metodiin ja materiaaleihin voi tutustua täällä

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© copyright 2013 Puhetyo.fi | Toteutus Soulcom

Osallistu arvontaan ja voita uutuuskirja!

Tilaa Puhetyö-verkkolehden ilmainen, joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirje. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan uutuuskirja Loista puhujana kuukausittain.

Sulje tämä ikkuna

Tilaa uutiskirje

Oletko jo uutiskirjeen tilaaja? Voit silti osallistua arvontaan jättämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet julkaistaan heidän luvallaan myös puhetyö.fi sivustolla.

Tietoja ei koskaan luovuteta kolmannelle osapuolelle