Kuinka kirjoittaa puhe

Yleisölle puhuminen

Jos haluat työstää puheesi laatua, voi yksi loistava idea olla se, että kirjoitat puheesi sanoiksi ennen itse puhumista.

Mitä hyötyä kirjoittamisesta sitten on? No, jos kirjoitat aluksi tekstisi auki, voit ehkä nähdä siitä sellaisia asioita joita et muuten näkisi.

Jotta emme jaarittelisi liian pitkään, voimme nyt kertoa sinulle muutaman vinkin, joiden avulla voit luoda loistavan puheen.

Jäsentele tekstisi aluksi kappaleisiin

Ensimmäisenä asiana on hyvä jäsennellä tekstisi pienempiin osiin. Voit esimerkiksi ensin kirjoittaa alkuun sellaisen asian, joka kiinnittää kuulijan huomion.

Asia voi olla esimerkiksi jokin aiheeseen sopiva vitsi joka luo rennon tunnelman. Tai ehkäpä haluat aloittaa tekstisi mielenkiintoisella tiedolla, josta puheen kuulijalla on jokin mielipide.

Aloititpa puheesi miten vain, niin muista aina se, että puheen aikana sinun tulee olla varma siitä mitä sanot. Sinun ei siis kannata kirjoittaa liian vaikeita tai pitkiä sanoja puheeseesi, varsinkaan silloin jos olet vielä aloitteleva puhuja.’

Aloituksen jälkeen on aika siirtyä itse puheeseen. Muista esitellä asiasi ja palata siihen muutaman kerran puheen aikana. Näin kuulijat varmasti muistavat tärkeimmät asiat tekemästäsi puheesta.

Kun puhe on valmis, voit lopettaa sen taas esimerkiksi hauskasti mikäli se sopii tilanteeseen. Jos taas haluat kuulla kysymyksiä, voit esittää sellaisen lopussa ja sen jälkeen siirtyä puheesta keskusteluun. Tämä on erittäin luonteva tapa, jonka avulla saat varmasti aktivoitua puheesi kuulijat.

Muista tarkistaa faktat

Jos olet tekemässä puhetta, joka sisältää mielipiteiden sijasta faktoja, muista tarkistaa esittämäsi faktat.

Mikään muu ei ole ärsyttävämpää kuin se, että kesken puheen kuulijat alkavat epäilemän faktojesi luotettavuutta. Muista siis aina tarkistaa esittämäsi tilastot, äläkä keksi niitä päästäsi puheeseesi.

Faktojen tarkistamisen avulla varmistut siitä, että lukijat varmasti jaksavat kuunnella myös puheesi muut osiot. Jos alat vain viljelemään tuulesta temmattuja lukuja, ei sellaista puhetta ota enää kukaan tosissaan.

Muista olla rentona

Viimeisenä loistava vinkkinä voimme kertoa sinulle sen, että olipa puheesi sitten missä tahansa, niin muista pysyä rentona.

Jos olet rentona koko puheesi ajan, tulet varmasti selviytymää huomattavasti paremmin kuin jännityksen alaisuudessa.

Entäpä sitten silloin, jos koet olevasi jännittynyt? Jos olet todella jännittynyt ennen puheiden alkua, voit esimerkiksi juosta muutaman nopean kierroksen korttelin ympäri. Pieni urheilu ei koskaan ole pahitteeksi, ja se myös laukaisee sinusta pois turhimmat jännitykset.

Toinen tapa jolla voit poistaa jännitystä on harjoitella puhetta verkossa. Näin saat ainakin jotain kokemusta puheen pitämisestä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *