Jos sinua on koskaan pyydetty pitämään puhe, olet saattanut miettiä, miksi ihmeessä sinun niin täytyisi tehdä. Ajatus puheen pitämisestä tuntuu monesta epämiellyttävältä. Julkisen puhumisen taito on kuitenkin tärkeää niin henkilökohtaisen elämän kuin työurankin kannalta. Hyvä puhuja saa paremman työpaikan, palkan, alennuksen uudesta autosta, ja parempia ystävyyssuhteita läheistensä kanssa. On siis turha sanoa, että puhumisen taidon opettelu on ajan haaskausta.
Miten puhua julkisesti ja vakuuttavasti?
Julkinen puhuminen on pohjimmiltaan esitys, jota pidetään yleisön edessä reaaliajassa. Puheissa voidaan käsitellä monia erilaisia aiheita. Sen tavoitteena voi olla kouluttaa, viihdyttää, tai vaikuttaa kuulijoita. Useimmiten puheissa käytetään esiintymistä sen eri muodoissa, ja pelkän puheen lisäksi se voi sisältää visuaalisia apuvälineitä kuten sähköisiä diaesityksiä tai kuvia. Visuaaliset tekijät tekevät puheesta helpommin seurattavan, ja mielyttävämmän kuulijoille.
Julkisen puheen esitys eroaa online-esityksestä’, koska online-esitys voidaan lähettää ennalta nauhoitettuna. Kaiken pitää siis tulla kuulijalle reaaliajassa, ilman uusia otoksia, ns. Kerralla purkkiin.
Julkinen puhuminen on yleistä bisnesmaailmassa, politiikassa, mutta myös meidän arkielemässä. Kaikki muistavat kouluesitelmät. Myös bestmanin pitämät puheet häissä, muistopuheet hautajaisissa ja muut juhlapuheet ovat julkisen puheen eri muotoja.
Julkisen puhumisen historia
Erityisesti muinaiset kreikkalaiset käyttivät julkista puhetta kaupunkien foorumeilla ylistääkseen tai suostutellakseen muita kaupunkilaisia. Yhdessä vaiheessa historiaa joka ikisellä Kreikan miespuolisellakansalaisilla oli oikeus ehdottaa tai vastustaa lakeja kokoontumistensa aikana, minkä vuoksi tarvittiin taitavia julkisia puhujia.
Julkisesta puhumisesta tulikin nopeasti toivottava taito ja sitä opetettiin. Julkista puhumista kreikkalaisten aikana kutsuttiin retoriikaksi. Myöhemmin, kun Rooma tuli valtaan, julkista puhumista käytettiin hallintoelimen – Rooman senaatin – istunnoissa. Roomalaiset omaksuivat kreikkalaisten julkisen puheen retoriset menetelmät. Itse asiassa suurin osa tuon ajan julkisen puheen opettajista olikin juuri kreikkalaisia.
Siirrytään ajassa eteenpäin nykyaikaan. Niin sanottu latinalainen julkisen puheen tyyli oli suosittua Yhdysvalloissa ja Euroopassa 1900-luvun puoliväliin saakka. Se oli muodollinen, perustui tarkkaan harkittuun retoriikkaan ja vanhahtavaan sananparteen. Toisen maailmansodan jälkeen vähemmän muodollinen ja keskustelevampi puhetyyli alkoi kuitenkin nostaa suosiotaan. Myös sähköisiä työkaluja tuli saataville julkisten esitysten parantamiseksi. 1900-luvun loppupuolella nuo sähköiset työkalut siirtyivät tietokoneeseen ja kehittyivät tietokoneohjelmiksi, kuten PowerPointiksi, jotka tunnemme ja joita käytämme tänään aktiivisesti.
Älä kuitenkaan mene harhaan. Vaikka tämän päivän julkiset puheet ovat vähemmän muodollisia, on silti tärkeää, että ne ovat hyvin järjestettyjä. Puhetyo.fi kertoo siitä kyllä lisää.
Miksi opetella puhumaan julkisesti?
Jos kysyt useimmilta ihmisiltä, he todennäköisesti sanovat, että he eivät todellakaan pidä julkisesta puhumisesta. He voivat jopa myöntää pelkäävänsä sitä, koska julkisen puhumisen pelko on hyvin yleinen. Ehkä he ovat ujoja, tai introvertteja. Näistä syistä monet ihmiset välttävät julkista puhumista, jos pystyvät. Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka välttävät julkista puhumista, menetät kieltämättä paljon. Aika opetella puhumaan uudestaan!
Vuosien varrella julkisella puhumisella on ollut todella suuri rooli koulutuksessa, politiikassa ja liike-elämässä. Sanoilla on valta tiedottaa, suostutella, kouluttaa ja jopa viihdyttää. Ja puhuttu sana voi olla jopa tehokkaampi väline, kuin tarkkaan kirjoitettu sana. Sillä on enemmän retorista vaikutusta.